Bursaspor AŞ. olamamalı!

AMACA ULAŞMAK İÇİN ÇALIŞMA KONULARI, ÇALIŞMA BİÇİMLERİ İLE FAALİYET ALANI

MADDE 4

F-) Yurt içinde ya da yurt dışında her türlü vakıf, ticari şirket, iktisadi işletme ve yatırım ortaklıkları kurabilir veya kurulmuş olanlara katılabilir. Bunların hisselerini, mevzuatın öngördüğü şekil ve şartlar dahilinde Borsa’da değerlendirebilir veya halka arz edebilir.

Yukarıda okuduğunuz madde Tüzük Taslağı’nda bulunan ŞİRKETLEŞME VE HALKA ARZ  adına atılmış bir adımdır. Şirketleşme Bursaspor’un Dernek vasfından çıkıp tüm operasyonlarını Futbol A.Ş üzerinden yapmasıdır. Ülkemizde şirketleşen kulüpler, Adanaspor, Çanakkalespor, Antalya,  Bjk, Galatasaray, Fenerbahçe, Trabzonspor, Malatyaspor, Vanspor, İstanbulspor, Karşıyaka ve Siirtspor’dur. Bu mevcut kulüplerin çoğu ligden uzaklaşmış ve kalanlar ise UEFA tarafından ağır yaptırımlar ile Avrupa kupalarına katılma haklarını kaybetmiş yada transfer yapabilmesi için karşısına oyuncu satma şartı koyulmuştur. Bu kulüpler eski para ile katrilyonları bulan borçlarla karşı karşıyalar, şirketleşme hamlelerinden sonra elde ettikleri maddi kazançları hiç etmiş ve üzerine borç batağına batmış durumdalar. Bu kulüplerin yerinde herhangi bir Anonim şirket olsaydı çoktan kayyum atanmış ve borç tasfiyesi başlamıştı. Futbol sektöründe en iyi olabilmek adına bilinçsizce yapılan transferler ve yatırımlar rekabete dönüştü ve bir borç yarışı başladı. Geldikleri durum ortada!

Kulüplerin şirketleşmesinin temel amacı, ilerleyen futbol sektörünün yarattığı hem sportif hem de ticari gelir kaynaklarından azami düzeyde faydalanma imkanı yaratabilmek ve bu gelirleri gerek stadyum veya tesis yenilenmesi gibi büyük yatırımlarda, gerekse oyuncu transferleri, teknik kadro, reklamcılık gibi daha birçok masrafları karşılamada kullanabilmektir. Bu rekabetçi piyasada ayakta kalmak adına yatırım yapmak zorunluluktur. Bu yatırımlara kaynak oluşturmak adına ilk etapta şirketleşen kulüpler sonrasında, Sermaye Piyasalarına (halka arz-borsa) açılmak zorunda kalmakta. Ülkemizde bu adımları atmış kulüpler akabinde kurumsallaşma adına ilk adımlarını atmış ve devamını getirememişlerdir. Oysa kurumsallaşma daha şirketleşme yoluna çıkılmadan kulübün tüm organları ile dernek vasfını koruyarak atılması gereken bir adımdır, bunun için ilk temel Tüzük’tür. Tüzük Taslağı şirketleşme konuları hariç neredeyse KUSURSUZ fakat şirketleşme maddesi, üzerinde en çok durulması gereken ana başlık olması gerekirken bir ana başlığın altına gizlenmesini ve açık açık yazılmasını nacizane çok doğru bulmuyorum. Bursaspor’un bütün statüsünü değiştirecek bir konu ‘’ALT BAŞLIK’’ OLAMAZ. Şimdi gelelim yüzleşme kısmını, aynaya bakıp Bursaspor’un içinde bulunduğu durumu ufak bir özet geçelim.

En son divan kurulu toplantısında açıklanan 450.000.000 TL değerinde ki borcumuz, Halk Bankası’ndan alınan 75.000.000TL ana para ve bu ana paraya ödenecek FAİZ 7 yıllık 105.000.000TL bu paranın faizi dahil edildiğinde toplam KREDİ MALİYETİ 180.000.000’dir. Bu açıklama ile kulüp borç vadesi 2023 yılına kadar uzamıştır. Alınan kredi bugün kapatıldığı taktirde borcumuz yaklaşık 275.000.000 TL olacaktır. Bu mali tablo ile herhangi bir finans kuruluşundan ‘’büyük ipotekler’’ verilmeden kredi almak oldukça zordur. Bu bölümü büyük bir dikkat ile okumanızı rica ediyorum, Bursaspor Dernek vasfında olduğu için SAHİBİ OLMADIĞI VE KİRALADIĞI TAŞINMAZLARI MUHASEBE DEFTERLERİNE (AKTİF) OLARAK GİRİŞ YAPAMIYOR. Bize ait olmayan ve kiraladığımız taşınmazların bizimmiş gibi gösterilmesinin tek yolu ŞİRKETLEŞME. ŞİRKETLEŞME ile sahibi OLMADIĞIMIZ mülkleri  ( STADYUM, ÖZLÜCE, KATLI OTOPARK, VAKIFKÖY) gibi tesisleri bizimmiş gibi gösterip muhasebe defterlerimize işleyeceğiz. Bu işlemin bize kazandıracağı tek olay; FİNANS KURULUŞLARINDAN DAHA RAHAT KREDİ ÇEKEBİLME İMKANI OLACAKTIR. Maalesef bizim şirketleşmede hedeflediğimiz, bankalardan daha rahat kredi çekebilmektir. Şirketleşmek ile kurumsallaşmak birbirinden farklı olgulardır, şeffaflık bir anlayış bir mantalitedir. Bu olguları ortaya koymak için için şirketleşilmesi gerekiyor lafı koskocaman bir yalandır. Bir futbol kulübü dernek vasfında kalarak şirket gibi yönetilebilir, buna en büyük örnek olarak BARCELONA’yı verebiliriz. Yaklaşık 1.5 Milyar Euro’luk yıllık ciro şirketleşmeden dernek vasfında kusursuz bir şekilde yönetilebilmekte.

Yıllarca Arma uğruna verilen emekler, edilen kavgalar, yatılan hapisler, dökülen kanlar, gidilen deplasmanlar, uğruna savaşılan pankartlar yavaş yavaş yeni sahiplerini bekliyor. Onları senden, benden, bizden alacaklar ve gözlerini para kazanma hırsı bürümüş Bursaspor ile alakası olmayan kişi veya kurumlara satacaklar. Onlar artık senin emeklerine para vermek suretiyle ortak olacak yani senin emeklerinin sefasını sürecek. Sen deplasman yollarında sırılsıklam ıslanacaksın cebinden, ailenden alıp Bursaspor’a vereceksin Bursaspor’da yeni ortaklarına.

Hayırlısı olsun.

Ramazan ÇETİNKAYA / Bursa.com

1 Yorum Onay bekleyen yorum yok

Bir yorum yazın

Lütfen bir isim/rumuz ve yorum yazın.

Kayıtlı bir kullanıcıyı yorumunuza etiketlemek(mention) için yorumunuzun içerisine örnek @bursasporluyuz şeklinde kullanıcı adını yazabilirsiniz.

Başa dön tuşu