Sanıldığından daha önemli; Özlüce Tesisleri

 Bursaspor camiasının bu sıralar en önemli gündem maddelerinden biri inşası süren yeni stadyumun gelirleri. Merhum Başkan İbrahim Yazıcı'nın son döneminde Belediye Başkanı ile restleşmeye konu olan bu mesele, Yazıcı'nın vefatının ardından göreve gelen Körüstan yönetimi zamanında da konuşulmaya devam ediyor. Kapı isimleri, tribün isimleri gitti bile.. Ne var ki, yeni stadyum konusu kadar önemli bir konu daha var; Özlüce Tesisleri.  

 Özlüce Tesisleri'ni Bursa Büyükşehir Belediyesi inşa etti ve kiralamak suretiyle Bursaspor'un kullanımına sundu. Tıpkı Vakıfköy Orhan Özselek Tesisleri'nde, geri verilmeden önce Havuzlupark'ta ve Atatürk Stadyumu'nda olduğu gibi, Bursaspor burada da kiracı konumunda. Yeni stadyumun gelirlerini alabilmek kadar, Özlüce'nin tapusunu almak da Bursaspor'un geleceği açısından hayli önem taşıyor. Pek tabi konu ayrıntılı.. Başından başlayalım. Arazi bir Maliye arazisiydi ve üzerine spor alanları yapılmak üzere Belediye'ye tahsis edilmişti. O dönem Erdoğan Bilenser başkanlığındaki belediye, bu doğrultuda, alanın Bursaspor'a yeni bir tesis olarak değerlendirilmesi kararını aldı ve Özlüce Tesisleri'nin inşasına başlandı. Uzayan inşaat 2007 senesinde, o dönemki belediye başkanı Merhum Hikmet Şahin'in konunun üzerine eğilmesiyle bitirildi ve tesis  o yıl yeşil beyazlı kulübün kullanımına sunuldu. 2011 senesinde ise bu tahsisin yapılamayacağı gerekçesiyle söz konusu arazi ve tesisin Belediye'ye tahsisi Milli Emlak tarafından iptal edildi. İbrahim Yazıcı yönetimi şampiyonluğun ardından oluşan yoğun tempoya rağmen bu konunun üzerine gitti ve kiracı konumunu sürdürürken, yeni bir tahsis almak için çaba gösterdi. Çünkü Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün görev ve yetkilerine ilişkin kanunun 11. Maddesi şöyle diyor; "Genel Müdürlüğün mülkiyetinde veya kullanımında bulunan spor tesisleri, (…) en az üçü olimpik olmak üzere toplam altı spor dalında faaliyet gösteren ve liglere katılan spor kulüplerine protokol ile bedelsiz devredilebilir" Dönemin Kulüp Genel Müdürü Osman Nuri Biçer ve ardından göreve gelen Müdür Vekili İsmail Özdemir bu konunun üzerine gitti, ancak süreç henüz tamamlanamadan ve bir kesinliğe varılamadan Biçer görevden ayrıldı, Yazıcı'nın vefatının ardından yönetim ile beraber Özdemir de koltuğunu bıraktı. Konu, her anlamda kötü günler geçiren ve günü kurtarmakla meşgul bugünün Bursaspor'unda ise unutuldu gitti. Peki Özlüce Tesisleri'nin Bursaspor'un tapulu malı olması neden bu denli önemli? Üzerine çok kısa kafa yorarak şunu söyleyebiliriz; Özlüce bundan çok değil 10 yıl sonra, şehrin İzmir'e doğru genişleyen yapısı ve bölgedeki yapılaşma göz önüne alındığında merkezi bölgelerden biri haline gelecek. Bursaspor, bundan yıllar sonra bu merkezi ve 98 dönümlük araziden büyük para elde edebilir, kendine çok daha az arsa bedeli ve inşa bedeli, sponsor katkısı ile yeni bir tesis inşa edip bir çok ciddi bir kazanım elde edebilir. Bu işin uzun vadeli yanı ve olup-olmayacağı tartışılır. Vakıfköy'deki altyapı çalışması burada yapılacak düzenleme ile buraya aktarılıp Vakıfköy'den gelir elde edilebilir. Bu da bir görüştür. Ancak bir diğer alternatif kısa süre içerisinde hayata geçirilebilir.  

Resimde görülen, Özlüce Tesisleri'nin projesi. Projede toplamda 6 antrenman sahası, 1 ayak tenisi sahası, kapalı bir büyük çalışma salonu, A takım binası, futbol okulu binası ve bir sosyal birimler binası bulunuyordu. Ancak bugün Özlüce Tesisleri'ne bakıldığında, 6 antrenman sahasından yalnızca 2 tanesi yapıldı. Diğer binalardan ise yalnızca A Takım binası inşa edildi. Diğer büyük dört yapı inşa edilmedi. Yani, projeye aykırılık mevcut. Osman Nuri Biçer, bir dönem sahaların inşasını devam ettirebilmek adına alan düzlemesi yaptırdı. Ancak şampiyonluk yarışı vs. derken bunun devamı getirilemedi ve düzlenen arazi aynı şekilde duruyor. Bursaspor Kulübü, projenin aslında uygun şekilde devam ettirilmesini sağladığı takdirde, son dönemlerde sıkça dillendirilen Kolej vb. projelerini sıfır maliyet ile hayata geçirme imkanına sahip olacak. Kısacası, Bursaspor'un kurtuluşu olarak dillendirilen birçok projenin hayata geçirilmesi ve Bursaspor'un bütçesini yarı yarıya büyütebilecek gelirlerin elde edilebilmesi için Özlüce Tesisleri projesinin aslına uygun biçimde inşasına devam edilmesi ve yasa gereği kullanımının Bursaspor'a bedelsiz devri yeterli olacak. Ancak bugüne dek bu konu bu yönleriyle ve bu önem atfedilerek hiç konuşulmadı. Yazması da bize kaldı. Ufak bir dipnot: Kuru bir "Özlüce Tesisleri" isminin hiçbir maneviyatı yok. Buraya Bursaspor'un efsane isimlerinden birinin isminin verilmemesi için aylardır nasıl bir bahane uyduruldu da Nejat Biyediç ismi talebi askıda kaldı, çok merak ediyorum!

Gökhan Sezer / BursasporPostası.blogspot.com

Bir yorum yazın

Lütfen bir isim/rumuz ve yorum yazın.

Kayıtlı bir kullanıcıyı yorumunuza etiketlemek(mention) için yorumunuzun içerisine örnek @bursasporluyuz şeklinde kullanıcı adını yazabilirsiniz.

Başa dön tuşu