Türkiye şampiyonluğundan amatör kulübe!

Alman medyası gazetefutbol.de Bursaspor'un Türkiye Süper Ligi şampiyonluğunun ardından düşüşünü kaleme aldı.

Haberde Twente ve KuPS’a karşı büyük Avrupa zaferleri yaşadığı belirtilen Bursaspor’un, Şampiyonlar Ligi grup aşaması, son dakikalardaki dramatik şampiyonluğu, Atatürk Stadyumu’ndaki unutulmaz kupa maçı zaferlerinin yeniden tekrarlanmasının uzun süre alacağı belirtildi.

Haberin özeti şöyle;

Oysa Bursaspor’un dünyası 15 yıl önce çok daha farklı görünüyordu. İbrahim Yazıcı‘nın 2007’de 1988’den bu yana ikinci kez başkan seçilmesiyle birlikte “Timsahlar”ın kısa ama görkemli dönemi başladı.

2006/07’de lige tekrar yükseldikten sonra Bursaspor Süper Lig‘de çift haneli rakamlara ulaştı. Daha sonra Ertuğrul Sağlam‘ın takımın başına getirilmesiyle Avrupa Kupası‘na katılmayı kıl payı kaçıran takım, ligi altıncı sırada tamamladı. Ertesi sezon sansasyonel bir şekilde şampiyon oldular ve bir “Anadolu kulübü” için ilk kez Şampiyonlar Ligi grup aşamasına katılmayı garantilediler. Yazıcı‘nın ölümüne kadar “Timsahlar” sırasıyla üçüncü, sekizinci ve dördüncü oldular ve 20 yıl sonra ilk kez bir kupa finalinde mücadele ettiler.

Yazıcı mali açıdan da başarılıydı, örneğin Sercan Yıldırım ve Volkan Şen‘in satışından önemli gelirler elde etti ve kendisi siyasette aktif olmasına rağmen şehri ve siyaseti her zaman kulüpten uzak tuttu. Örneğin, Yazıcı ve dönemin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe stadyum inşaatı konusunda çatıştı. Altepe şehir adına yeni stadyum inşaatının sorumluluğunu üstlenip geliri talep ederken, Yazıcı geliri kulübün alması gerektiğine inanıyordu. 07 Mayıs 2013 tarihinde dönemin kulüp başkanı, kulübünün Orduspor ile oynadığı lig maçının 32. haftasında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Yazıcı sonrası dönem
Yazıcı’nın vefatının ardından Erkan Körüstan 2013/14 sezonu için kulüp başkanı seçildi. Selefinden farklı bir felsefeye sahipti ve kulübü tanınmış oyuncularla doldurdu. Taye Taiwo ve Sebastian Frey gibi uluslararası tecrübeye sahip isimler toplam üç milyon avro yıllık ücret karşılığında getirilirken, menajerleri de yaklaşık bir milyon avro aldı. Fernandao ve ailesinin uçuşları iptal edildi ve Renato Caja gibi toplam bir milyon avroya mal olan bazı transferler fiyaskoyla sonuçlandı, böylece Yeşil-Beyazlılar ligi ancak sekizinci sırada bitirebildi. Yazıcı’nın menajerleri transfer ücretlerinin yaklaşık yüzde beşini toplarken, halefi için bu oran yüzde 25 ila 30 civarındaydı.

2014/15 sezonunda göreve gelen Recep Bölükbaşı sezonu altıncı sırada tamamladı ve Galatasaray‘a karşı kupa finali oynadı. Sezon başarılı olarak nitelendirilebilse de kulüp mali sorunlarla mücadele etmek zorunda kaldı. Bölükbaşı‘na göre, eski yönetim geride 30 milyon TL borç bıraktı ve bu borçlar da 90 milyon TL‘lik bir başka kredi talebiyle ödenerek 44 milyon TL‘lik bir zarar yaratıldı. Sonuç olarak UEFA, Finansal Fair Play düzenlemelerini ihlal ettiği gerekçesiyle UEFATimsahlar‘ı bir sezon boyunca Avrupa müsabakalarından men etti.

Tanınmış isimlere odaklanın
Az ya da çok başarılı geçen sezonun ardından Bursaspor kilit oyuncularını satmak zorunda kaldı. Bakambu, Ozan Tufan, Şener Özbayraklı, Volkan Şen ve Enes Ünal toplam 23 milyon avro ya da 70 milyon TL karşılığında kulüpten ayrıldı. Karşılığında Dzsudzsak, De Sutter ve Advincula gibi tanınmış oyuncular getirildi, ancak bunların hiçbiri kulübe herhangi bir katma değer sağlamadı. Dzsudzsak için 1,6 milyon avro transfer ücreti ödenirken, Macar oyuncu 1,9 milyon bonservis bedeli aldı ve yıllık maaşı 1,6 milyon avro oldu. Sedat Berisha için 113.000 avro ödendi, ancak performansı yeterli olmadığı için iki ay sonra ana kulübüne geri gönderildi.

Aralık 2015’te kulüp başkanı, oyuncu satışlarına rağmen uzun vadeli borcun 270 milyon TL olduğunu ve 2019’a kadar ödeneceğini açıkladı. Ayrıca şehir ile taraftar grubu “Teksas” arasında artan sorunlar vardı, böylece grupların oluşumu nedeniyle kulüp içinde huzur kalmamıştı. Aralık 2015’te Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe yeni Bursa Büyükşehir Belediye Stadyumu‘nu açtı, ancak bu durum taraftarlar arasında öfkeye neden oldu. Politikacıların kulüp kisvesi altında kendi reklamlarını yaptıklarını düşünüyorlardı. Stadyumun adının “Timsah Arena” olarak değiştirilmesini talep ettiler, ancak bu talepleri başlangıçta başarısız oldu.

Aralık 2015’te kulüp başkanı, oyuncu satışlarına rağmen uzun vadeli borcun 270 milyon TL olduğunu ve 2019’a kadar ödeneceğini açıkladı. Ayrıca şehir ile taraftar grubu “Teksas” arasında artan sorunlar vardı, böylece grupların oluşumu nedeniyle kulüp içinde huzur kalmamıştı. Aralık 2015’te Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe yeni Bursa Büyükşehir Belediye Stadyumu‘nu açtı ancak bu durum taraftarlar arasında tepkiye neden oldu. Politikacıların kulüp kisvesi altında kendi reklamlarını yaptıklarını düşünüyorlardı. Stadyumun adının “Timsah Arena” olarak değiştirilmesini talep ettiler, ancak bu talepleri başlangıçta başarısız oldu.

Bursaspor kısır döngü içinde
Kulüpte işler sarpa sarınca Ali Ay, Ocak 2016’da Yeşil-Beyazlıların kulüp başkanı oldu. Ali Ay ilk konuşmasında kulübün son yıllarda nasıl batırıldığına ve borçların 270 milyon TL‘ye ulaştığına dikkat çekti. Ay, maaşları azaltmaya, gençlere daha fazla odaklanmaya ve maliyetleri düşürmeye çalıştı. Serdar Aziz ve Dszudszak‘ın satışından gelir elde edilse de, o dönemde çok sayıda teknik direktör değişikliği olduğu için para kıdem tazminatı için çarçur edildi. Genç oyuncularla ilgili proje tam olarak planlandığı gibi gitmediğinden, “Timsahlar” 2016/17 sezonunu 14. sırada, 2017/18 sezonunu ise 13. sırada tamamladı.

Küme düşme ve sonuçları
2009/10 şampiyonu 2018/19 sezonuna iddialı başladı ve kulüp içindeki kaosla baş edemeyen deneyimli teknik direktör Samet Aybaba’yı göreve getirdi. Kötü bir başlangıcın ardından Bursaspor TFF 1. Lig‘e düştü. Kulüp birkaç yıldır maliyetleri düşürmeye çalışsa da borçlar 453 milyon TL’ye ulaştı. Hem sabit giderler hem de yükselen döviz kuru, kulübün içinde bulunduğu kötü durumda önemli bir rol oynamıştır. Bu arada, şehir kulübün yardımına koşmak zorunda kaldı ve sonunda el konulan Bursa takım otobüsünün yakıt masraflarını bile ödedi. 2016 yılında Bursaspor‘un Ali Ay‘a 18 milyon TL borcu varken, üç yıl sonra bu rakam 107 milyon TL‘ye ulaştı.

2019 yazında yeni seçilen başkan Mesut Mestan borcu ödemeye çalıştı, ancak bir yıl sonra durumun göründüğünden daha karmaşık olduğunu fark edince vazgeçti. Yeşil-Beyazlılar 2020/21 sezonunda, neredeyse yalnızca takım dışı oyunculara veya altyapı oyuncularına güvenmek zorunda kalan antrenör Mustafa Er yönetiminde play-off turunu kaçırdı. Kulüp ayrıca bu sezon, serbest transfer yoluyla kulüpten ayrılmak isteyen genç oyuncu Ali Akman‘ın uzaklaştırılması da dahil olmak üzere birçok sorunla uğraşmak zorunda kaldı. Ayrıca, oyuncular aylardır maaşlarını alamadıkları için toplu olarak protesto gösterilerine başladılar.

2021 yazında Hayrettin Gülgüler başkanlığa geldi ve kulübün borcunun 850 milyon TL’ye yükseldiğini hemen açıkladı. Gülgüler kulübü toparlamaya çalıştı, stadyum ismini sattı, sponsorlar çekti ve eski Nürnberg oyuncusu Tim Matavz gibi çok sayıda transfer yaptı, ancak bunlar Türkiye üçüncü ligine düşmeyi engelleyemedi. Buna ek olarak, “Timsahlar” hızlı paraya bağımlı oldukları için gençlerini çok az paraya bırakmak zorunda kaldılar. Gülgüler, kulübün 2019 yılından bu yana stadyum kirasını ödeyemediğini ve şehre olan borcun 3,6 milyon TL‘ye ulaştığını açıkladı. Borç konusunda da bir milyar sınırını aştılar.

Şu anda Yeşil-Beyazlıların kulüp başkanlığını, aynı zamanda Bursa Büyükşehir Belediyesi‘nde de görev yapan Ömer Faruk Banaz yürütüyor. Son zamanlarda yeni bir kulüp kurarak ve sıfırdan başlayarak Gaziantepspor ile aynı adımı atma konusunda spekülasyonlar yapılıyor. Ancak taraftar grubu “Texas” bu plana şiddetle karşı çıkıyor. Şimdi Yeşil-Beyazlılar önümüzdeki hafta Türkiye‘nin en yüksek üçüncü ligindeki ilk müsabakalarını oynayacaklar. Ve birkaç yıl öncesine göre tamamen farklı koşullar altında olacak. Hepimizin bildiği gibi, umut en son ölür. Ancak Bursa’da umut, İbrahim Yazıcı‘nın ölümüyle uzun zaman önce gömülmüş gibi görünüyor.

27 Yorum Onay bekleyen yorum yok

  1. Degil haber
    Yolsuzluğun Hırsızlığın Beceriksizliğin
    Bu kadar çok olduğu bir kulüp olduğu için
    Üniversiteler de tez konusu Bile olur Bursaspor

    136
    4
    1. @2010Ruhu yorumuna yanıt olarak

      “Bursa’da umut, İbrahim Yazıcı‘nın ölümüyle uzun zaman önce gömülmüş gibi görünüyor.”

      BU CÜMLEYİ ÇERÇEVELETİP ASIN DUVARA!

    2. @2010Ruhu yorumuna yanıt olarak

      üniversitelere kadar gitmeye gerek yok.
      düşüşümüzün adı FENERİN GAZABI!
      daha doğrusu ülkede ki futbol pastasının sahibi sayılan üç büyütülmüşlerin bir oyunu.
      yani yani başka bir ifade ile PASTA PAYLAŞIM SAVAŞI!

      şampiyonluğumuz potansiyelimizi ortaya çıkardı.
      onlar için bunun anlamı ”pastaya yeni bir ortak!” ayrıca anadolu kulüplerini cesaretlendirecek ve uyandıracak ”kötü bir örnek!” demekti.

      bu anlamda bizi durdurmaları gerekiyordu.
      içimizdeki bazı uzantıları ile bazen sonuçlar, bazen de suni gündemler yaratarak taraftarı yönetime karşı kışkırttılar.
      ne yazık ki bu oyunu göremeyen tribünler çok kolay teslim oldu.

      ayrıca,
      sabırsız ve skorcu medya ve taraftarın kulüp üzerindeki baskı ve müdahaleleri.
      yönetim, teknik adam ve kadro istikrarsızlığı.
      camiadaki görev karmaşaları da düşüşümüzün başka nedenleriydi.

      7
      2
    1. @Mustafa 16 yorumuna yanıt olarak

      Sevgili Bursaspor’lular bir operasyon yapılmış gibi sanki bir şehirde bu kadar iş bilmez ahlaksız çıkarcı olur ise durum bu dur neden kanuni olarak arastiilmiyor deniliyor çünkü arastirilsa ucu heryere dayanıyor örneğin iyi niyetli olarak rahmetlinin yaptıkları dahi bazı kanunlara uymadığı için suçlu olacak vede işin içinde sadece tabiki iyi niyet ile yapılmış işler çok az pek çoğu almış götürmüş bunun içinde çıkar sagliyan tirbuncu kuleci davulcu gogocu karda var

      22
      2
      1. @Eski Teksas yorumuna yanıt olarak

        İlk dustugumuzde yine Erkan Korustan vardi. 10 yil once cikti geldi yine kotu gunlerin baslangici oldu Erkan Korustan. Recep Altepe de onunla birlikte kulube girdi icerden disardan el birligiyle yediler takimi.

  2. İnsan ın yazıyı okurken dahi canı yanıyor üzülüyor. Alman lar araştırıp yazmış. Bize de okumak kalmış. Yiyen de iyi yemiş. Sonuç. 3 üncü ligde yiz. BURSASPOR u bu hale getiren ler ALLAH ından bulsun.

    54
    6
  3. Gelecek hiç bir baskan eski başkan Ali ay beyfendinin parasını odemeyecegi için kulüp 2 yıl sonra amatöre düşer…yapılması gereken iki şey var ya Ali ay tekrar göreve gelecek bu takımı Süper lige taşıyıp alacağını alacak yani ticaret gibi yada sıfırdan bir kulüp kurulacak Bursaspor FK gibi …başka yol yok. Acı ama gerçek budur.

    34
    14
    1. @İlker tekbaş yorumuna yanıt olarak

      Bursaspor fk kurulursa 3. Nesil Bursasporlu olarak bu sevdayı kalbime gömer gider Beypazarı sporlu olurum daha iyi. Bursaspor fkyi destekleyenlerde yarın vatana ihanette ederler.

      4
      3
      1. @Cemil yorumuna yanıt olarak

        Amatöre düşsen bile terkedenler kahpe olsun derken, yalan söylemiyorduk.
        Sen ile hemfikirim.
        “Bursaspor” dışında herhangi gibi bir oluşumun temeli atılırsa bende bu sevdayı kalbime gömerim

  4. Hepimizin bildiği gibi, umut en son ölür.
    Ancak Bursa’da umut, İbrahim Yazıcı‘nın ölümüyle uzun zaman önce gömülmüş gibi görünüyor.
    Başka bir şey demiyorum. Nokta!

    12
    1
  5. Bursaspor camiası ,taraftarı, şehri, medyası, camia ya hizmet etmiş katkı sağlayan başkan yöneticiler eski futbolcular ne yazık ki birlik olup Bursaspor borca sokan maddi manevi yolsuzluk yapanları mahkemeye vermemiştir.Ne yazık ki yapanların yanına kar kalarak koca camia şehir sessiz kalmıştır.Halen şehir sessiz küskün boynu bükük neden hesap sorulmadığı için adliye sarayı yeşil beyazla donanması gerekirken biz halen tahta transfer veya FK olsun a.ş olsun ya da bela okumaktayız.Örnek 4kulüpten biri bizim yaşadıklarımızı yaşasalar.Adliye sarayları içi önü şehir inlerdi ama malasef sessiz kalındı Bursaspor un haklarını korumadı hesap sorulmadı.Dik duran şehrin önde gelen insanları çıkmadı.Bursasporluyum demesinler kötü gününde olmayan iyi gününde hiç olmasın.Tek yol Bursaspor u kötü yönetenleri zarara uğratanları yolsuzluk yapanları mahkeme önünde hesap vermeleridir.

    3
    1
  6. Elin almanı taaa oralardan bursaspora nasıl siyasi kumpas kurulduğunu görüyor bizim bursalılar hala o siyasetten medet umuyorlar önce yak yık yok et sonra kurtarıcıymış gibi ortaya çık devam bursa bu yolun sonu uçurumun son düşüşü bir daha geri dönüş yok şimdi birde bizim bursa basınına bir kaç sözüm olsun evet Tarık çapcı Serkan yetişmiş oğlu ve olay gazetesinin oturduğu yerden yazan veya önüne ne koyarlarsa onu yazan gazete ci müsvetteleri bir alman gazeteci kadar olmadınız yıllarca bursa spor isminden para kazandınız ama bir türlü bursa spor ismine aidiyet gösteremediniz hepinize yazıklar olsun bursa sporun bu duruma düşmesine kim kimler siyasiler veya kişisel çıkarları için zarar verdiyse ve bu haram zadeleri kim desteklediyse rabbim en sevdikleriyle sınasın bunları

    3
    2
  7. nasıl hızlı bir şekilde belediyeye bağlandık merak etmeyin elektiriğede zam geldi gecenlerde 600 bin tl elektirik borcundan bahsediliyordu gelen zamla beraber aylık 800 bin tl ye çıkar ve bursaspor nihat özdemire elektirik borcu karşılığı devredilir o arkadaşta taşaron firmalara vakıf köy özlüce gibi yerleri verir bina diker elektirik borcunu tahsil eder yeni kurulan bursaspor 1963 de belediyenin malı olur ve böylece bursaspor ismi tarihin tozlu sayfalarında yerini alır tarihe bir not düşmüştü zaten şampiyon olmuş bir takımın yeni yapılan stad açılışına izmit sakarya ve düzceden otobüsler tutularak taraftar getirilen ilk stad açılışı ünvanınıda almıştı işte o zamanlar sanırım bursadan büyük bir tren geçiyordu bursalılar o trene bakıyordu bir türlü yapılanları göremediler neyse herkes hak ettiğini yaşarmış bu bile size çok yakında kestele deplasman yaparsınız

    3
    2
  8. Öncelikle bursalı değilim. Ancak özellikle bursaspor ve eskisehirsporun bu durumuna çok üzülüyorum. Süper ligde 7 tane istanbul takımı olacağına deişik şehir takımları olmasını isterim. Bu kulüpleri bu hallere düşürenlerin rabbim bin belasını versin….

  9. Bursa spor kurulduğundan beri taraftarıyım.Kulube para zihniyetiyle bakan herkes kulüpten gitmeli.Stadı başlarına çalsınlar,reklamları için kullanıp ism değiştirmek için yaptılar.

  10. Bu taraftar bunu hak ediyor..burda bile hiçten sataşma uğruyorum.

    Inşallah iki kere da düşer de ortadan kaybolur Bursaspor da içimiz rahatlar .

    Böle taraftar olucana hiç olmasın

    Bende gider başka takımların maçlarını izlerim.. vallahi hiç umrumda değil..nokta!!!!

    2
    1
  11. Bir şey eksik olmuş dönemin eski başkanı ibrahim yazıcının ölümünden sonra kulüp başkanlığına aday olan Hayri yazıcıyı çok bilmiş taraftar grupları başka takımı tutuyor gerrekçesi ile protesto edip, başkanlığa seçmeyince bursasporun altına dinamiti koymuş bulundular oysa yazıcı başkan olsaydı işleyen düzen aynı devem edecek bursaspor yine eski günlerindeki gibi başarılı olacaktı , ama malesef bizim çok bilmiş arkadaşlarımız bu duruma gelmemizde büyük katkı sağlamışlardır. sonun başlangıcı burda başlamıştır .

Bir yorum yazın

Lütfen bir isim/rumuz ve yorum yazın.

Kayıtlı bir kullanıcıyı yorumunuza etiketlemek(mention) için yorumunuzun içerisine örnek @bursasporluyuz şeklinde kullanıcı adını yazabilirsiniz.

Başa dön tuşu