Sertkaya’dan Selam Var! (Röportaj)
2003-2006 yılları arası Bursaspor forması giymiş, Lig A günlerini canlı canlı yaşayan ve şüphesiz Süper Lig yolunda büyük emeği bulunan eski futbolcumuz Yakup Sertkaya ile o günlere dair keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Balıkesirspor formasıyla futbol hayatına devam eden Sertkaya'nın, hem özel hayatına hem futbol hayatına değindiğimiz röportajımızla sizleri başbaşa bırakıyoruz..
Öncelikle Yakup Serktkaya'yı biraz hatırlayalım. Bulgaristan doğumlu olduğunuzu biliyoruz. Bursa da Bulgaristan göçmenlerinin çoğunlukta olduğu bir şehir. Doğduğunuz yerlerden ve Türkiye'ye göç etme serüveninizden biraz bahsedebilir misiniz? 23 Eylül 1978'de Bulgaristan'ın Kırcaali iline bağlı Cebel kasabasında doğdum. Türklerin çoğunlukta olduğu bu bölge aynı zamanda futbola başladığım ve küçüklüğümün geçtiği yerdi. Göç etme sebebimize gelirsek… O yıllarda Bulgaristan'da Türklere karşı uygulanan sert ve asimile etmeye yönelik politika, artık vatanımızdan daha fazla uzak kalmamamız gerektiğinin sinyallerini veriyordu. Böylelikle 1989 yılında asıl vatanımız olan Türkiye'ye geldik.Bilindiği gibi o yıllarda gerçekleşen göç hareketinin en büyük merkezi Bursa oldu.Bu yüzden Bursa şehrinin bende ayrı bir yeri vardır. Yakınlarınız sizi en çok hangi özelliginiz ile tanır? Aslında bu soruyu cevaplamak oldukça güç. Genel olarak güvenilir, dürüst, iş ahlakı çok iyi ve ahlaklı biri olduğumu söylerler. Bende hep bu doğrultuda hareket ederek onları haklı kılmak için elimden geleni yapıyorum.
Saha içinde veya günlük hayatta bir lakabınız var mı?
"Yakubu" derler genelde ama bazende "ciga" diye sesleniyorlar.
Maçlarda bir uğurunuz var mı?
Maçlara öyle belirgin bir uğur hareketim yoktur ama her zaman dua okuyarak çıkarım. Sahaya her zaman sağ ayağımla giriş yapmaya özen gösteririm.
Futbolla tanışma hikayeniz nasıl oldu? Profesyonel kariyerinize Altay'da başlamıştınız. Peki Bulgaristan'da futbol geçmişiniz oldu mu?
Futbola 7 yaşında doğduğum kasaba olan Cebel'de başladım. 1987 yılında minik takımlar arasında Bulgaristan şampiyonluğu yaşadım. Türkiye'ye gelince iki yıl bölgesel bazı takımlarda forma giydikten sonra Altay'ın alt yapısında devam ettim .1997 yılında o dönemin Süper Lig ekibi Altay'da profesyonelliğe adım attım.
Her meslekteki olduğu gibi futbolcu olmanın muhakkak ki avantajları ve dezavantajları vardır. Size göre bu avantajlar ve dezavantajlar nelerdir ?
Şüphesizki, iyi bir kariyeri olan her futbolcu için bu meslek avantajlarla doludur. Kendi açımdan değerlendirirsem; severek, aşık olduğum işi yapıyorum. Tabiki para kazanıyorum ama bunun yanında hem tanınıyorum hem saygınlık kazanıyorum. Bu mesleğin en keyifli yanı bu bence. Dezavantajı ise fiziksel ve pisikolojik olarak yıllar geçtikçe yıpratan bir mesleğe sahibiz. Aynı zamanda futbolcuların göz önünde olan kişiler olduklarını düşünürsek, her daim özel yaşantınıza çok dikkat etmek zorundasınız.
Yakup Sertkaya, futbola yeni başlayan bir gence ne gibi tavsiyelerde bulunur?
Gençleri inanılmaz seviyorum. Onlara ufakta olsa, bir katkı sağladığım zaman çok mutlu oluyorum. Futbola yeni başlayan gençlere her zaman ilk önce şunu söylerim; "İş ahlakınız iyi olsun." Bir genç yeteneklerini geliştirmek için çok çalışmalı, sadece işlerine odaklanmalı, disiplinli olmalı, her antrenmana ve maçlara aynı ciddiyetle hazırlanmalıdır. Başarıya giden yol, çok kolay değil.
Altay'da başladığınız futbol hayatınız Bursaspor'da devam etti. Bursa ve Bursaspor'a gelişinizin özel bir nedeni var mıydı?
O sene Süper Lig'in 6-7 takımından ciddi teklif gelmişti fakat ben hiç tereddüt etmeden Bursaspor'u tercih etim. Öncelikle o muhteşem taraftar beni çok etkilemişti. O zamanlardada Bursaspor'un çok büyük bir camia olduğunu, Anadolu'dan bir şampiyon takım çıkarsa bunu mutlaka Bursaspor'un başaracağını söylüyordum. Nitekim geçen sene bunu yaşadık ve yanılmadığım için çok mutlu oldum. Bursaspor'da oynadığım için çok mutlu ve gururluyum. O formayı gimenin çok zor olduğunu biliyorum.
Bursaspor'un hatırlamak istemediğimiz 2. Lig dönemini yaşayanlardan biriydiniz ve şüphesiz Süper Lig'e çıkışta büyük emeğiniz vardı. Bursaspor forması giydiğiniz günlere dair unutamadığınız bir anınız var mı?
Bursaspor günlerime dair bir çok anım var. İlk anlaşmaya geldiğimde dönemin Başkan'ı Erkan Körüstan'ın evinde, Yunus Egemenoğlu ve Nurettin Abi ile çok keyfli ve güzel bi anlaşma aşaması yaşamıştım. Birde Lig A'da yaşadığımız şampiyonluk ve taraftarlarla olan bütünleşmemiz mükemmeldi. Şampiyonluk gününü kelimelerle anlatamam.
Bursaspor'da forma giydiğiniz dönemki arkadaşlarınızdan ya da yöneticilerden hala irtibatta olduğunuz kişiler varmı?
Tabikide o dönem birlikte forma giydiğim bir çok arkadaşımla görüşüyorum ve bir çok değerli insan tanıdım, iyi arkadaşlıklar kazandım Bursa'da…
Bursaspor'dan ayrılış sebebiniz neydi?
Lig A'da Şampiyon olduktan sonraki sene, sanırım Raşit Hoca'nın isteği doğrultusunda ben ve birçok arkadaşım takımdan ayrılmak zorunda kaldık. Bursaspor yeni bir yapılanmaya gitti. Bende eski takımım Atay'a geri döndüm.
Bursaspor'u takip edebiliyor musunuz? Geçtiğimiz yıl Türkiye Süper Lig'i Şampiyonluğunu kazanan Bursaspor hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Bursaspor bu başarısını ilerleyen yıllarda tekrarlayabilir mi?
Bursaspor'u her zaman takip ediyorum. Geçen sene Bursaspor'un şampiyonluğu benim için çok süpriz olmadı. Bunun tohumları iki üç yıl önceden atılmıştı. Mantalitenin değişmesi başarıyı getirdi diye düşünüyorum. Ertuğrul Hoca ve ekibi çok büyük bir iş başardılar. Tabiki futbolcu kardeşlerimizde öyle… Hepsini kutluyorum. Devamınında geleceğini düşünüyorum, inanıyorum.
Bursa'dan ayrıldıktan sonra neler yaptınız? Şu an Balıkesirspor'un başarısı için ter döktüğünüzü biliyoruz. Mutlu musunuz?
Bursa'dan ayrıldıktan sonra Altay'a döndüm. İki yıl orada oynadıktan sonra şehrin bir diğer takımı Bucaspor'a transfer oldum. Buca'da iki yıl üst üste şampiyonluk yaşadık. Bu sene de Balıkesirspor için mücadele ediyorum. Çok şükür herşey yolunda ve mutluyum..
İleriye yönelik futbol yaşamınız hakkında nerede olmayı hedefliyorsunuz? Daha açık sormak gerekirse futbolu bırakmayı düşünüyor musunuz?
Gücüm ve ayaklarım beni götürdüğü kadar futbol oynamak isityorum. Şu anda kendimi çok iyi hissediyorum.
Bir gün Bursa'ya tekrar gelmek ister misiniz?
Tabiki ilerde birgün Bursa'ya dönmeyi çok isterim. Farklı görevlerde olabilir. Her zaman bu camiaya seve seve hizmet ederim.
Türk futbolundan veya Avrupa futbolundan, stilini çok beyendiğiniz veya gelecek vaadettiğini düşündüğünüz futbolculara örnek verebilir misiniz?
Barcelona'yı takım olarak çok beğeniyorum. Benim oyun mantalitemi yansıtıyorlar. Xavi, "Bir orta saha oyuncusu nasıl olmalıdır?" sorusuna çok iyi bir cevap bence…
Futbol kariyerinizi bitirdikten sonraki planlarınız nelerdir?
Futboldan kopamam diye düşünüyorum. Kısmetse Antrenör olarak devam edeceğim. Bunun ticari olarakta bir iki atılım planım var.
Son olarak ateşli Bursaspor taraftarı hakkında neler düşünüyorsunuz? Onlara bir mesajınız var mı?
Bursa taraftarı herkesi kendine hayran bırakıyor. Bursaspor taraftarını ve Bursa'yı çok seviyorum. Herkeze Selamlar & Saygılar..
Bu keyifli sohbet için Yakup Sertkaya'ya Teşekkürlerimizi sunuyoruz…
Bursasporluyuz.Net | Hikmet Kocaman Özel Haberidir…