Mahkeme ne karar verdi Recep Bölükbaşı hakkında?

Yeni Marmara Gazetesi Yazarı Mehmet Ali Yılmaz'ın bugünkü köşe yazısıdır.

“DEĞERLENDİRME VE SONUÇ:

Dosya muhteviyatıyla eklerinin, iddianamenin, 26.10.2016 tarihli ve E. Banka Müdürü tarafından düzenlenen “özel inceleme raporunun”, bir denetim şirketine yaptırılan inceleme sonunda düzenlenen 01.04.2016 tarihli “özel kapsamlı inceleme raporunun”, bir başka denetim şirketi tarafından düzenlenen 09.05.2016 tarihli “özel amaçlı raporun”, şüphelilerin beyanlarının, Bursaspor Kulübü Derneği’nin hesaplarının, ve bunun gibi belge ve bilgilerin incelenmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

Derneğin eski yönetim kurulu ve denetim kurulu üyeleri olan şüphelilerin 19.01.2016 tarihli genel kurul toplantısında görevleri sona ermiş, yeni yönetim şüpheliler hakkında belirtilen şikayet dilekçesinde yer alan hususlarla ilgili olarak şikayette bulunmuştur.

Bursaspor Kulübü “kamu yararına” olan bir dernektir.

Yukarıda belirtilen ve Bursaspor Kulübü’nün işaret ettiği konularda, ücret mukabilinde düzenlenen “özel raporlarda”, şikayet konusu edilen konular, bir derneğe bağlı şirketin ticari ve mali işlemleri gibi değerlendirilmiştir.

Oysa futbol kulüplerinin futbolcu transfer etmesi, futbolcu ve diğer futbol kulüpleriyle sözleşme düzenlemesi, futbolcuların sözleşmelerinin feshedilmesi, başka kulüplere satılması veya kiralanması, futbolcu menajerlerine/temsilcilerine komisyon ödenmesi, spor tesisleri inşa edilmesi, kiralanması vb. faaliyet ve işlemler bir “firmanın mal/hizmet ticareti yapması” gibi değerlendirilemez.

Öte yandan ülkemizde futbol sektörünün/futbol kulüplerinin neredeyse tamamının mali ve finansal yapılarının zafiyet içinde olduğu, borçluluk oranlarının yüksek olduğu, nakit sıkıntıları yaşadıkları, bu nedenle uluslararası futbol organizasyonları tarafından (UEFA-FİFA) futbol kulüplerine çeşitli kriterler, sınırlamalar ve şartlar getirildiği bilinmektedir.

Yapılan incelemede şikayet konusu olan eylem ve işlemlerle ilgili olarak, şüphelilerin kulübe ait malları/paraları kendilerine mal edindiklerine, sahte belge düzenlediklerine ya da sahte belge temin ettiklerine dair bilgi, belge bulunmadığı, şikayetçi kulüp yönetiminin de böyle bir iddiasının bulunmadığı görülmüştür.

Futbolcu transferi, futbolcunun sözleşmesinin feshedilmesi gibi faaliyetler sonunda kâr ya da zarar edilmesi o dönemdeki futbolcu piyasasındaki konjonktüre, futbolcunun performansına bağlıdır.

Nitekim, futbolcu Bakambu’nun transfer edilişindeki maliyeti ve satış fiyatına göre kulüp kâr etmiştir.

Esasen bu işlemler tarafların karşılıklı olarak imzaladığı sözleşmelere istinaden yapılmaktadır.

Aktif Bank’tan alınan krediyle ilgili “revize ücreti” adı altında 830 bin lira faiz/komisyon ödenmesine neden olunduğu iddiasıyla ilgili olaraksa, 27.06.2014-06.05.2015 tarihleri arası için banka tarafından kulübe 74 milyon 157 bin 820 lira kredi kullandırıldığı…

Bir milyon 423 bin 285 lira komisyon alındığı…

Ancak kulübün taahhüt ettiği ödemeleri yerine getiremeyince, bankanın kulübe yazı yazarak 47 milyon 717 bin 319 liralık “risk” doğduğunu bildirdiği…

Kulübün hesaplarından 830 bin lira kredi revize ücreti tahsil edileceğini bildirdiği…

Kulübünse, 830 bin liranın 15.05.2015 tarihinde tahsil edilmesini kabul ettiğini belirttiği anlaşılmaktadır.

Söz konusu komisyon ücreti, kulübün ödeme taahhütlerini yerine getirmemesi nedeniyle muhtemel icra takibatına  maruz kalmamak için bu meblağı ödemek zorunda kaldığı, bu nedenle karşılıklı mutabakatla yapılan ödemenin kulübe zarar verme kastı taşımadığı düşünülmektedir.

Öte yandan, kulübün yeni yönetimi tarafından bazı kişilere/firmalara düzenlettirilen “özel raporlarda” BAZI MADDİ HATALAR da mevcuttur.

Örneğin:

Çanta satın alınan Abidin Bölükbaşı’nın, kulüp başkanı Recep Bölükbaşı’yla akrabalığı bulunmamaktadır.

Recep Bölükbaşı’nın oğlu Kadir Bölükbaşı’nın Slovenya’daki kampa katılmadığı ve bin 155 liralık uçak biletinin KULLANILMADIĞI görülmüştür.

BG Limited Şirketiyle sözleşme imzalandığı 27.10.2015 tarihinde şüpheli Faruk Bakgör BU ŞİRKETİN ORTAĞI DEĞİLDİR.

Bakambu’ya verilen 1 milyon Euro, Villa Real Kulübü tarafından kendisine ödenmiş olup, kulübün kasasına girmiş ve futbolcuya ödenmiş değildir.

Kulüp 2014 yılında 68 milyon 474 bin 851 lira, 2015 yılındaysa 159 milyon 164 bin 198 lira satış geliri elde etmiş olup, kulübün bilançosunda 2014 yılındaki AKTİF TOPLAMI (mevcutlar ve alacaklar) 157 milyon 664 bin 280 lira, 2015 yılındaysa 238 milyon 666 bin 447 liradır.

Bu nedenlerle söz konusu raporlarda sözü edilen cüzi miktarlardaki harcama ve ödemeler bir tutanakla veya gider belgesiyle belgelendirilebilecek hususlardır.

Bu nedenlerle sonuç olarak:

  1. Bursaspor Kulübü Derneği’nin eski yöneticileri olan şüphelilerin eylem ve işlemlerinin spor ekonomisinin zorunlulukları ve şartlarına bağlı olarak gerçekleştirildiği, derneği zarara uğratma kasıtlarına işaret eden somut bilgi ve belge bulunmadığı, derneğe ait bir şeyi mal edinmedikleri, sahte belge düzenlemedikleri ve kullanmadıkları…

 

  1. Dernek faaliyet ve işlemlerini esas alarak şüphelilerden Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bölükbaşı, yürüttükleri, diğer yönetim kurulu üyesi olan şüphelilerin faaliyet ve işlemlerden yeterli bilgiye sahip olmadıkları, harcamaları prosedür gereği imzaladıkları, Ersin Birnican, Ersan Kayabaş ve Kaner Yavuz’un denetim kurulu üyesi oldukları, bu kişilerin yönetim kurulunun aldığı kararlara ve yönetim tarzına müdahale yetkilerinin olmadığı kanaatine varılmıştır.

Sayın Cumhuriyet Başsavcılığının takdirlerine sunulur.

Bilirkişi kurulu

Kenan Tepe, Emekli Sayıştay Uzman Denetçisi
M. Korhan Perek, Spor Hukuku Uzmanı
Nuh Çetinkaya, Spor Hukuku Uzmanı”

Kardeşini orada işe alması, sepetçilere, aşofmacılara yol vermesi, futbolcu transferlerinde yanlış kararlar alması, kulübün boyundan büyük miktarda alımlar yapması, sık sık gizemli bir şekilde yurt dışına çıkması gibi ELEŞTİRİLEBİLİR hatalarının haricinde ben de dahil olmak üzere tüm Bursalılar’ın Recep BÖLÜKBAŞI’ndan kuvvetli bir ÖZÜR BORCU var yukarıdaki tabloya göre!

Nitekim, bu “bilirkişi raporunu” da değerlendiren Bursa 5’nci Asliye Ceza Mahkemesi tümü hakkında daha önce dilekçeye bakan Cumhuriyet Savcısının verdiği “takipsizlik” kararını onayladı.

Ha! Agresif davranarak medyayla, spor camiasıyla doğru ilişki kuramadı Bölükbaşı, kendisini anlatamadı, en büyük hatalarından biri de buydu işte.

Örneğin bindiği lüks makam aracının Erkan Körüstan zamanında yapılan bir sözleşmeyle uzun vadeli kiralandığını, Bölükbaşı gerek olmadığı için iade etmeye kalktığında şirketin bunu kabul etmediğini, onun da kızıp “madem öyle bundan sonra s.çmaya bile o araçla gideceğim a. koyim” dediğini ben yeni öğrendim mesela!

Sonra, Balat’ta “kızına ve oğluna ev aldığı” yönünde iddialar da vardı.

Hani baştan taksitle almış da transferlerden sonra gidip paralarını peşin ödemiş filan…

Kızına, oğluna, hatta gelinine kadar tüm banka hesaplarını ve mal varlıklarını incelemiş savcılık!

Hiçbir şey çıkmamış!

Çok günahını aldı herkes adamın, hem de pek çok.

Geçen onca zamanda Bölükbaşı’na demedik laf bırakmadı millet.

Daha soruşturma tamamlanmadan adı tüm dosyalara “borçlu” olarak eklendi.

Şirketi küçüldü, hacizlerle, icralarla boğuşmak zorunda kaldı.

Uykusuz, sinir harbiyle geçirilen geceler…

Tertemiz çıktı üstelik de “yargı kararıyla” sonra ama.

Bursaspor’un şimdiki kulüp başkanı Ali Ay, Ay dedemiz…

Ben senin yerine olsam Recep Bölükbaşı ve arkadaşlarını da davet ederek önce bir basın toplantısı düzenler, kameralar önünde onlardan özür dilerim bu sonuç üzerine, sonra da güzel bir akşam yemeğinde ağırlarım hepsini.

Hepsinin “ahı” var üzerinde, “helallik” almazsan sen de iflah etmezsin ona göre!

Ay dede, Ay dede…

Bundan sonra kulübün paralarını doğru düzgün say dede!

7 Yorum Onay bekleyen yorum yok

  1. Sadece bölükbaşı döneminde artmadı ki borç!! Erkan körüstan döneminde 100 milyon arttı 1 senede. Onu niye kimse incelemiyor???

    9
    4
  2. Eyy Toros paşa nerelerdesin loo?! Bak da gör Ali dedenin ne haltlar yediğini.

    5
    6
  3. Ah be Ali dede yakıştı mı o kadar ağlamaya

    0
    31
Başa dön tuşu