Hasret kalmıştık

Olay Medya Spor Yazarı Cevdet Altınel'in bugünkü köşe yazısıdır.

Ve bir şey olur… Silkinir kendini gelirsin. Ampute Milli Takımımızın tarihi başarısı da ülkemizde öyle bir sarsıntı yaptı. Aynı duygular etrafında kucaklaşmayı, gözyaşı dökmeyi çok özlemişiz. Siyasetle yatıp, siyasetle kalktığımız şu günlerde bu başarı hepimize çok iyi geldi. Onları gözyaşlarıyla izledik, gururlandık milletçe.

Hangimiz bir günü tek ayakla, tek kolla  geçirebiliriz bir düşünün. Bu hayatın asıl zorluğunu çeken onlar. Biz incir çekirdeğini doldurmayacak şeyleri dert sanıp zaman tüketirken, onlar azimleri ile yürekleri ile pes etmeden hayata tutunup başarıyı kucakladılar. Kucaklerken de bize, “ey uyanın, bizler aynı toprakların çocukları, insanlarıyız. Nedir paylaşamadığınız” dediler.

Kutuplar arasındaki buz dağlarını bir nebze olsun erittiler… Hepimize ilaç gibi gelen bu başarı hikayesinden çıkarılacak çok dersler var. Spor yönüyle, toplumsal sosyolojik yönleri ile siyaset yönüyle… Ben siyaset ve sosyolojik yönlerinin değerlendirmesini işin uzmanlarına bırakıyorum. Ama spor yönü için bir iki kelam etmekte fayda var. 80 milyonluk bir ülke, neredeyse 4’te ikisi genç nüfus ama gel gelelim, ne bireysel ne de takım sporlarında bir türlü istenilen noktalarda değiliz. Bunun bir çok nedeni var. Kısa, orta ve uzun vadeli bir spor politikamız yok. 2020 Tokyo Olimpiyatları için bir çalışma söz konusu. Temennimiz bu projenin tutması.

Tesisleşme de ciddi bir ilerleme var. Ama sıkıntının kaynağı iyi eğitmen sorunu. Ne amatör ne de profesyonel branşlarda görev yapan antrenörlerimiz maalesef yeterli düzeyde bilgi ve birikime sahip değil. Aile faktörü önemli. İyi okul, iyi öğretmen, iyi öğrenci, iyi bir sınav sistemi ve süreklilik nasıl eğitimin olmazsa olmaz temeli ise sporcu yetiştirmenin de belli kuralları, yöntemi var. Bir kere spora yatkın çocukları, gençleri  tespit etmek, elekten geçirmek, yeteneklerine göre branşlara ayırmak, sonra da işin ehli donanımlı antrenörlere teslim etmek. Bu döngü olmazsa, başarı ancak tesadüflere kalır. İkincisi gençlerimizi okul ile spor arasında tercih yapmaya zorlayan bir sisteminiz varsa, yine o zorlukla bulduğunuz değerleri kaybedersiniz. Onun için de birçok ülkenin yaptığı gibi başarılı öğrencilere üniversitelerde kontenjan açmak zorundasınız.

Spor deyince biz futbol anlıyoruz ama o mahallede de durum içler acısıKulüpler borç batağında, oyuncular milyonlar yatağında…  Yabancı oyunculara çemkiriyoruz, iyi de millet enayi mi? Bizimkiler ceplerini doldura dursun taraftar tribünde 2 hareket, 2 gol göreceğim diye dokuz doğursun… Bu iş azim işi, çalışma işi, disiplin, yürek işi… Vergi yok-garanti para var. Ne işim var Avrupa’da? Ne gerek var Avrupa, Dünya şampiyonlarına. Allah bereket versin yılda 3 milyon Tl’cik yetiyor garibanıma. Yürek dedik ya; o mangal gibi yüreği, vatan sevgisi ile çarpan yüreği Avrupa şampiyonlarında gördük biz. Belki paraları yoktu ama antremana gitmek için akbilleri vardı…

 

Yeşil Bursa

Daha önce de yazmıştım. Bursaspor’un pilot takımının bir misyonu olmalı diye. Bu misyonun yerine getirildiğini maalesef yıllardır göremiyoruz. Misyon ne? Altyapıdan gelen, ya da A Takım’da şans bulamayan oyuncuların burada eksiklerini giderip Bursaspor’a katkı sağlamaları. Yönetimler değişiyor, antrenörler değişiyor, oyuncular değişiyor ama Yeşil Bursa’nın makus talihi bir türlü değişmiyor. Harcanan emeklere yazık, paraya yazık. Cem Öztürk başkanlığındaki yönetim bu görüntüyü değiştirmek için çok istekli. Bir şeyleri yoluna koymak için çırpınıyorlar. 17 yıl sonra tekrar Vakıfköy’e dönen Beyhan Çalışkan’ın takıma nasıl dokunuşlar yapacağı önemli. Bu zamana kadar yeşil beyazlı çatı altında kendisine neden görev verilmediği de ayrı bir soru işareti. Oyuncular ile elektriği tutarsa başarı gelecektir diye düşünüyorum. Mesele Yeşil Bursa’nın Vakıfköy ile Özlüce arasında köprü görevi görmesi. Bu sezon milad olmalı. Ya bu köprünün ayakları çakılacak ya da çok farklı radikal kararlar alınacak. Top artık oyuncu kardeşlerimizde…

2 Yorum Onay bekleyen yorum yok

Bir yorum yazın

Lütfen bir isim/rumuz ve yorum yazın.

Kayıtlı bir kullanıcıyı yorumunuza etiketlemek(mention) için yorumunuzun içerisine örnek @bursasporluyuz şeklinde kullanıcı adını yazabilirsiniz.

Başa dön tuşu