Demirkol “Le Guen, Alex Ferguson kadar bilgili ama…”

Türk futbolunun özgün yorumcusu Mehmet Demirkol, Bursaspor’u Bursa.com’a yorumladı.

İstanbul’da Bursa.com ekibini ağırlayan usta gazeteci Mehmet Demirkol yeşil-beyazlı takım ile ilgili çok önemli tespitlerde bulundu. Gelin hep beraber bu keyifli Bursaspor sohbetinin keyfini çıkartalım.

-Bursaspor’u çok yakından takip ettiğinizi biliyoruz. Hatta sizin “Şehirde yaşayan insanlar kendi şehrinin takımını tutsa futbol daha da gelişir” gibi bir ifadeniz var. Bursaspor 2010 yılından beri beş yıl üst üste Avrupa kupalarına katılmasına rağmen son dönemlerde düşüşe geçti. Bursaspor denilince sizin aklınızdaki imaj nasıldır?

“Ben gazeteciliğe başlamadan önce de deplasmanlara taraftar olarak sık sık giderdim. Bursa hem tedirgin gittiğin hem de rakibin gücü ve güzel bir futbol ortamına gideceğin için taraftarların mutlu olduğun bir yerdi. Bursaspor bu özelliğini kaybetmedi. Tabii ki şehrin ortasından çıkan stadyumun hafif kayıpları olmuştur. Bunlar normaldir fakat yeni stadın da çok güzel olduğunu söylemeliyim. Aslında Bursa bir futbol, bir spor kentidir. Şehir halkı özellikle futbolu ve basketbolu çok seviyor. Açıkçası Türkiye’de Bursa gibi böyle başka bir şehir yok. Belki biraz İzmir ve Trabzon’a gittiğinizde öyle hissediyorsunuz. Bu her şehirde olmuyor. Mesela örnek vereyim bana kızmasınlar ama Antep’e giderken böyle olmuyor. Futbol şehrinden ziyade baklava şehrine gidiyorsun. Bir taraftan Bursa çok önemli sporcular yetiştiren bir şehir ve ben aslında Bursaspor’un şampiyonluğu öncesinde Valencia’ya benzetirdim. Ligde hep ilk 3-4 sırayı kovalayan ve altyapısından iyi oyuncular yetiştiren bir şehir olarak düşünürdüm”

-1995 yılında İntertoto dönemi, sonrasında Bursaspor’un 2004 yılında dibi görmesinin ardından 2010 yılında gelen şampiyonlukta sizde iz bırakan ne oldu?

“O dönemde Bursaspor’un çok güzel bir takımı ve çok çözümü vardı. Kaptan Ömer çıkar gol atardı. İvankov gibi kalecisi vardı penaltı atardı. O oyuncular kendi dönemleri için en iyi performanslarını göstermişlerdi. Ben o sezondan bir sene önce bu şampiyonluğu görmüştüm. Bursa’ya geldiğimde o dönem bunu olacağını söylemiştim. Bu başarıyı oturtmak lazım. Hep şampiyonluk olmasa bile Avrupa hedefleri olması gerekiyor. Bursa göç veren değil, göç alan bir şehir ve sürekli genç nüfusun geldiği bir kent oldu. Her yerde çocuğunu sporcu yapamazsın ama Bursa’da hem erkek hem de kız çocuğunu sporcu yapabilirsin. Bursa bu konuda çok değerli bir bakış açısına sahip büyük bir şehir.

-Bursaspor’un şampiyonluk ve beş senelik Avrupa heyecanının ardından gelen düşüşü nasıl değerlendirirsiniz? Sadece ekonomik mi, yoksa yönetimsel mi?

“Türkiye’de bütün kulüplerde olan bu problem Bursaspor için de var. Hem kendi altyapını hem de dışardaki oyuncuları takip edecek scouting sistemi kurulmuyor. Bakın kurulamıyor demiyorum, kurulmuyor. Çünkü burada çok para var ve çok acayip para dönüyor. Bunu özellikle Bursa için söylemiyorum. Bütün Türkiye’nin sorunu bu ve bu paralar denetlenmiyor. Denetlenmesi de istenmiyor çünkü buradan maalesef çok faydalanan var. Bu acı bir gerçek. Bunu duyurmamaya, kaçmaya, kapatmaya çalışıyorlar. Kimle konuşsam bu konudan dertli. Bir oyuncu buluyoruz 300 bin €, bir bakıyorsunuz 2 milyon € olmuş. Aradaki 1700 bin oyuncuya gitmiyor birileri kırışıyor. Bunu doğru scouting ve ekonomi ile yaparsan sorun kalmaz. Ben Bursaspor şampiyon olduğunda yazdığım ikinci yazıyı hatırlıyorum. İlki bir kutlama yazısıydı, ikincisi ise “aman finansa dikkat edin” başlıklıydı. Ben Şampiyonlar Ligi’ne gidiyorum. 20 milyon geliyor derken ona saç, buna saç eldeki avuçtaki gider.”

-Burada araya girelim. Rahmetli İbrahim Yazıcı o dönemden 2013 yılında vefat ettiği döneme kadar hiç para saçmadı. Kasada para vardı ve hiç yıldız transfer gazlamalarına gelmedi.

“Evet o zaman kimsenin maaşının arttırmadı. Gitmek isteyen gider dedi ve gönderdi. Ama sonrası maalesef bildiğimiz dönemler.”

-Bursaspor, Bakambu, Enes Ünal, Volkan Şen, Ozan Tufan, Şener Özbayraklı ve Serdar Aziz gibi iyi oyuncularını sattı. Ancak bu para iyi değerlendiremedi. Şu anda borç 400 milyon TL’yi geçti. Bu konuda görüşleriniz nedir?

“Bunların açıklaması çok zor. Mesela Eskişehirsporlu isimlere soruyorum “70 milyonluk oyuncu satmışsın 200 milyonlu bu borcu nasıl yaptınız?” diye. Kimse cevap veremiyor. Bütün Türk kulüplerinin benze sorunu var. Bu sorunu çözmek Türkiye futbol Federasyonu’nun ve Kulüpler Birliği’nin görevidir. Böyle olursa Türk futbolu gelişir ama Bursaspor ayrıca gelişir çünkü Bursaspor’un potansiyeli çok yüksek. Scouting işinde çok torpil dönüyor. Çok açık bir şekilde bu böyle ve özellikle altyapılarda bu oran çok yüksek.  Tanıdık abilerin, yöneticilerin çocukları alınsın diye yetenekli gençler kenarda kalıyor. Bursa’da bu işlerin çok az olduğunu biliyorum. Mesela Bursa değil de Konyaspor’dan örnek verelim. Bir oyuncu izliyorlar diyorlar ki bu Konyaspor’un oyuncusu değil. Scouting raporu böyle mi olur? Sen o takımın scoutingi değilsin o zaman. O oyuncu kaç depar atıyor, nabzı yerine geliyor mu, defansı, karakteri nasıl, ailesine bakacaksın. Scouting olayı bir mühendislik işidir. Bunu düzeltmeden olmaz. Mesela altyapıdan bir oyuncu geliyor ilk sezonunda ne zaman oynamaya başlayacak, kaç dakika oynayacak bunlar çok önemli konular. Geçen sene Kubilay’ı ilk santrafor diye öne attılar. Olacak iş mi o şimdi. Mesele Enes Ünal’a kaç para verdiler. Hala oyuna girip çıkıyor. Bunu iyi ayarlaman lazım yoksa o para heder olur. Kubilay için ailesi emek harcamış, sen kulüp olarak bir emek harcamışsın sonra yanlış oynatmaktan çocuğu altı ayda bitir. Tribünlerden uğultu ve ıslıkla bu işe olmaz. Bunlar hakikaten mühendislik işidir. Senin scoutingin bu Bursaspor’un oyuncusu değil diye rapor getiriyorsa sende plan program yok demektir.

“Gelen hocayı neye göre seçiyorsun. Le Guen’den önceki hocalardan Mustafa Er, Bursaspor‘u ligde bıraktı. Mutlu Topçu, Adnan Örnek ve Hamza Hamzaoğlu oldu. Bu isimlerin birbiri ile ne alakası var. Futbol görüşü ayrı olan adamları arka arkaya getiriyorsun. Bu iş böyle olmaz. Senin kulüp olarak bir mantaliten olur. Altyapıdan üste kadar aynı plan ile oyuncu yetiştirirsin. Ona göre hoca seçersin. Mesela Göztepe iyi başladı. Ben Galatasaray haricinde tüm kulüplerin şirket olmasını istiyorum. Onun değişik bir kültürü var onu korumalı. Ama Malatya gibi, İstanbulspor gibi olmamalılar. O takımlar perişan oldu neler neler döndü. Bunlar iyi denetlenmeli. Beni maliye denetliyor. Onları da denetlesinler. İş adamlarına çağrı yapmak lazım ki herkes kazansın. Futbolcu çok değerli. Altyapıdan oyuncu yetiştirip çok iyi paraya satıyorsun. Bursaspor hiç korkmasın onların potansiyeli çok büyük.”

-Paul Le Guen’den önce Hamzaoğlu vardı ancak camia el freni çekilmiş oyun tarzını sevmediği için sorunlar oldu. Bursaspor camiasının kırmızı çizgileri var. Ofansif bir oyun istiyor futbol kenti olarak. Lyon’da bir üçleme yapan Le Guen ile Bursaspor’daki Le Guen ikinci yarıda hücum anlamında fakirleşti. Bunu nedenleri nedir?

Le Guen’in ilk yarıda oynattığı birkaç oyunu ben çok beğendim. Geneli değil ama birkaç maçı çok çok beğendim. Mental bir sorun var orada ve Le Guen maça çıkmadan önce kendisinden daha iyi olduğuna inandığı takımlara karşı oyun kuramıyor. Kafasında fazla büyütüp ben bunları yenemem diye düşünüyor. Sadece Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’a karşı değil. Tarihsel anlamda kendisinden daha düşük takımlara karşı da bunu yapıyor. Mesele rakip takımı çok beğeniyor bu sefer Bursaspor’a enteresan bir oyun oynatıyor. Kimlerle oynadığından ziyade oyun merkezini nereye kuruyor buna bakmak lazım. Oyuncular mı Le Guen’in dediklerini yapamıyor bilmiyorum. Sanki bekleyen bir oyun tarzı var. Ben ligin ilk yarısındaki Le Guen’in oynattığı oyunu beğendim. Hatta bazı maçların çok heyecan verici olduğunu söyleyebilirim. Daha sonra ivme aşağıya düştü. Ben hep “Bir sene daha Le Guen’e sabretmek lazım” diye söyledim. Oyun sistemini kurabileceğini düşündüm. Ancak hocada bu mantaliteyi gördükten sonra artık aynı fikirde değilim. Emin değilim açıkçası mental durum değişir mi bilemiyorum. Lyon zamanında basın toplantısına da katılmıştım. Le Guen’in adı seneler önce Fenerbahçe ve Galatasaray ile anılıyordu. Ben o zamanlar Le Guen’in çok sakin ve yumuşak bir tarzı olduğu için Türkiye’ye gelirse onu yerler diye düşünüyordum. Uluslararası tecrübe alınca şimdi biraz değişmiş. Ama oyun bilgisine çok güveniyorum ki bence Alex Ferguson kadar futbol bilgisine sahip olduğunu düşünüyorum. Eğer Le Guen yönetime “Siz beni dinleyin. Seneye çok masraflı olmayacak bir takım kuracağım.” diyerek başarılı olabileceğine inandırıyorsa devam etmeli. Yok eğer ki mental olarak üzerine sinmiş bir güvensizlik varsa hemen yarın ayrılmalı.

-Bursaspor’un bundan sonraki yapılanması nasıl olmalı? Çok yabancılı bir sistem var ve bu nedenle takım ruhu olmadığı söyleniyor. Le Guen’in kadro ve sistem tercihlerinin de bunda önemli etken olduğu görüşü var. Bu konuya sis nasıl bakıyorsunuz?

Kulüp işi Bursaspor gibi büyük camialarda iyi dizayn edilmeli. Yönetim, taraftar ve medya bütün yürümelidir. Bu camia sahaya çıkan 11 kişi ile temsil ediliyor. Ben takım mühendisliği diye bir şey var. Ben bu fikri ortaya atarken Türkiye’de sadece oyuncu kalitesinden bahsetmiyordum. Aynı amanda bu oyuncuları yaşı, kulüple aidiyet ilişkisi ne olacak bunların çok iyi planlanması lazım. Mesela Real Madrid için Dünyanın en büyük yıldızlarını alır derler. Evet tamam ama altyapıdan da 5-6 oyuncusu hep kadrosunun içinde vardır. Bursaspor’un çok iyi bir altyapısı var. Yabancı oyuncu alırken takım içine altyapıdan aldığın oyuncuları doğru bir şekilde yerleştirirsin. Bu tutar veya tutmaz bilemezsin ama 1-2 yıl içinde sonucunu alırsın. Daha sonra yabancıları gerekliği olan yerlere alırsın. İşi doğru planlarsan kazanabilirsin. Bakambu altyapından olmasa bile bulmuşsun ve iyi fiyata satmışsın. Enes Ünal’ı, Serdar Aziz’i Şener’i sattın. Volkan Şen’i kaç defa satmışsın. Sata sata isim yapıyorsun. Bursaspor vitrinini öne çıkarttın mı kazanırsın. İnsan bildiği yerden alışveriş yapar. Kubilay’da yaşadığın olayı yaşamazsan takım kazançlı çıkar. Şehir transferde o adama neden bu parayı veriyorsun diye sormalı. Menajerlerin kucağına oturmayın. Mesela bir sağ bek lazımsa bir kâğıtta yer alan üç futbolcunu ismi Türkiye’de tüm kulüplere öneriliyor. Kimse oyuncu izlemiyor ki. Böyle olursa olmaz. Mesela Barcelona için hep altyapıdan oyuncu yetiştiriyor bravo deniyor. Bu bir algı, gerçek değil. Evet altyapıdan var ama müthiş paralara transfer yapıyorlar. Barcelona ve Real Madrid’in ortak noktası bunlar ve aralarında hiçbir fark yok. İki takımda altyapıdan oyuncu çıkartıp müthiş paralara adam alıyorlar. Bursaspor’un da elinde altyapı imkanlar olduğu için bunları yapması lazım.”

 

19 Yorum Onay bekleyen yorum yok

  1. Camia ve taraftar olarak başarıya endeksli duruma geldik. Evet takım berbat. Bunun sebebi kim???
    Şampiyon hocayı hatta rahmetli başkanı bile yuhalayan taraftardır
    YALAN MI?

    103
    3
    1. @Teksascity yorumuna yanıt olarak

      tek kelime ile harikasın arkadaşım.
      m.demirkol bir çoğu ile mukayese edildiğinde çok kalite bir yorumcu. ancak kendisine yöneltilen sorular pek can alıcı değil. mesela,
      a-bursa da taraftar ve medya baskısı var mı?
      b- varsa bunun takıma yansıması nasıl oluyor?
      c- hamzaooğlu, ve le guen neden ilk yarılarda başarılı, 2. yarılarda başarısız? gibi sorular sorulsa yabancı gözü ile nasıl görüldüğümüz daha net ortaya çıkardı.
      d- taraftar ve medyanın yönetime ve sahanın içine müdahalesi var mı?

      bu sorulara benim cevaplarım şöyle olurdu.
      a- evet var. hem de gs, fb, bjk ve ts den bile fazla.
      b- kesinlikle olumsuz yansıyor. bursa da, futbolcu mutsuz, huzursuz ve korkak. oyun içinde insiyatif kullanmıyor, sorumluluk almıyor. bu durum şampiyonluktan bu yana hep böyle. takım önce üçüncü, dördüncü, beşinci, altıncı, sekizinci, on ikinci ve on beşinciliğe kadar düştü. anlayış değişmezse bu sezon olmasa bile gelecek sene küme düşmesi kaçınılmaz.
      camia sanki şampiyonluğun ağırlığını taşıyamadı.
      c- düşüşün sebebi psikolojik. hocalar ve futbolcular kazanırken bile eleştirilmenin ve protesto edilmenin şaşkınlığını ve moral bozukluğunu yaşıyorlar. bu bursa dışında yaşanacak normal bir olay değil. örneğin,
      şenol güneş hücum oynattı, fakat yeterince puan alamadı diye eleştirildi ve gitti.
      hamzaoğlu, savunma oynattı, puanları topladı ama onunda sonu güneşten farklı olmadı. şimdi sırada le guen var. onunda sonu ayrı nedenlerden ve de benzer durumlardan aynı olacak gibi.
      d- oldukça fazla. futbol çok başlılığı ve görev karmaşasını pek sevmeyen bir oyun. düşün en önemli sebebi bu. ne zaman ki başkan kulübü, hoca takımını, taraftar tribünleri yönetmeye başlarsa bursaspor gerçek mana da bir kulüp ancak o zaman olur.

      1. @soru-yorum yorumuna yanıt olarak

        sıkı bir takiçisi, bir futbolsever ve çilekeş bir bursaspor taraftarı olarak sayın Mehmet Demirkolun egolarından arınıp sorduğum soruları cevaplamasını ve bu sorulara verdiğim cevapları yorumlamasını çok, ama çok isterdim.

  2. Yerden göğe haklısın. Kendi mutfağımızı bıraktık başka mutfakların yaptıklarına bakıyoruz alıyoruz yiyiyoruz sonra midemize oturuyor ..Hemde taş gibi oturuyor. Beyler en mutfak vakıfköyde başka yerlere pek gerek yok .başka mutfaklarda iyi Aşçılar yok hepsi aç kalmış menajer ler.

    50
    2
    1. @ATOM KARINCA yorumuna yanıt olarak

      altyapı maçlarını izliyorum yıllardır, çok yetenekli çocuklar gördüm hepsi kayboldu gitti, nereye gittiler neden değerlendiremeik, sorun nerede? yönetimler korkak davranıyor, geleceği sadece günü kurtarmaya çalışıyorlar, böyle bir altyapımız ve bu kadar borcumux varken 15 yabancı bizim neyimize

    2. @ATOM KARINCA yorumuna yanıt olarak

      Abi bunu herkes biliyor,herkes anlıyor ama rahmetli YAZICI’dan sonra başkanlığa gelen herkes vizyonsuz işbilmezlerin teki,hepsinde aynı laf “Mali tabloyu düzeltmemiz lazım”ya kardeşim çok iyi söylüyorsun da bu mali tablo 2 dönüm arazi alarak mı düzeliyor ? Sen deplasmanda maç kazanamadan ,alt yapıdan oyuncu çıkartamadan nasıl düzelteceksin bu tabloyu? Yani anlayacağınız bu kulübü kurtaracak tek yol VİZYOOON.

      15
      1
  3. Demirkol’un sözlerinin altına imzamı atıyorum. Nokta atış yapmış. Yöneticilerin ve çoğu taraftarımızın(!) göremediği ya da görmek istemediklerini söylemiş. Artık adam gibi bir yönetimle doğru düzgün bir takım kurup şampiyonluk olmasa bile Avrupa yolunu tutmamız ve bunu sürekli hale getürmemiz şart. Şampiyonluk olmasın önemli değil avrupaya gitmemiz şart. Avrupaya sürekli gitmeye başladıkça şampiyonlukta gelir. Eğer bunun olması için küme düşmemiz gerekiyorsa düşelim. Bakın şampiyon olduğumuz sene ve öncesine. Küme düşen bursaspor hemen çıkamadı bir sene bekledi ama çıktıktan sonra şampiyon oldu avrupaya gitti. Kendimizi toparlamamız gerekiyor avaraj takımı ya da sürekli orta sıralara oynayan klüp olamaz bursaspor!

    23
    1
  4. Gercekler cozumler bir. Herkes biliyor. Isin icine insanin ac gozlulugu , kisisel cikari girince bu dongu basliyor. Yakaladigina hapis cezasi vereceksin. Durust yonetilen kulup eninde sonunda basarili olur.

    7
    1
    1. @alidor yorumuna yanıt olarak

      Rakip takımlar da artık Bursaspor’u çözdü. Özellikle uzaktan sert şutlarla gol yiyen kalecimizi. Onun için korkmadan oynuyorlar.

  5. Gerçekten durumu güzel anlatmış özellikle altyapıdan a takıma kadar aynı düşünceyle oyuncu yetiştirme kısmına.Yeni sezondan itibaren çok ciddi bir yapılanmaya girmeliyiz.Bence altyapimizda gerçekten kaliteli isimler var yeter ki onları a takıma doğru şekilde katmayı bilelim.

    5
    1
  6. İşte onun icindirki. Ali ay başkanımıza ve le guen hocamıza sıkı sıkıya sarılma liyiz..bizi güzel günlere bu ekip çıkaracaktır.

    2
    2
  7. Arkadaş bu takımın artık başarılı olması şart.kaç yıldır hiçbir heyecan yok.mahallerinizde Fb,gs,bjk formalı çocukları,insanları görmek isteniyorsanız bu takıma heyecan getirin,başarı getirin.kimse çıkıpta biz skor taraftarı değiliz falan demesin merak etmeyin hiçbir Bursasporlu zaten başarılar için kupalar için tutmuyor bu takımı ama ilkokul yaşındaki çocukla arkadaşları her hafta dalga geçerse kimse kusura bakmasın da o çocukta ben artık bu takımı tutmayacağım hep yeniliyor dediğinde hiçbir şey anlatamazsın.

  8. Bence Anadolu da yildizi parlayan bir futbolcu 3 buyutulmus kulube ugramadan direk avrupa ya giderse basarili olma sansi daha fazla.Ancak istanbulaa gelir burada satafata ,vergisiz paraya ve gece hayatina alisirsa yukselisini surdurup Avrupa ya gitmesi zor.Gitse bile 1 yil sonra doner gelir.l

  9. Objektif ve kimsenin adamı olmayan nafir gazeteci ve yorumculardan kendisi iyi dilekleri için teşekkürler nesli tükenmekte olan gerçek gazetecilere selam olsun.

Bir yorum yazın

Lütfen bir isim/rumuz ve yorum yazın.

Kayıtlı bir kullanıcıyı yorumunuza etiketlemek(mention) için yorumunuzun içerisine örnek @bursasporluyuz şeklinde kullanıcı adını yazabilirsiniz.

Başa dön tuşu