Bursa’mızın fethinin 686. yılı kutlu olsun

Osman Bey 1308 yılında Bursa, Kestel, Kite Ürünlü, Atranos/Orhaneli tekfurlarının birleşmiş ordularını Dimboz/Erdoğan köyü yakınlarında perişan edince, Bursa önlerine gelmişti. Bu tarihten sonra Bursa’yı kuşatarak gözlemek amacıyla biri Kükürtlü Hamamı karşısında, Ak Timur komutasında, diğeri eski Mollaarap Okulu yerinde, Balaban Bey komutasında iki kule yaptırmıştı. Bursa’nın arkasını güvenlik altına almak için 1325 yılında Orhaneli Kalesi fethedilince tekfur çaresiz kaldı. 6 Nisan 1326 tarihinde Bursa’yı Orhan Bey’e teslim etti. Böylece Bursa, bir bakıma kılıçla değil, “vire” olarak anılan biçimde teslim yoluyla Türkler’in eline geçmiştir. O dönemlerde top ve tüfek olmadığından, kale ve hisarları düşürmek için kullanılan en önemli taktik, kaleleri kuleler vasıtasıyla gözetim altında tutarak giriş ve çıkışları engellemekti. Böylece kale halkını aç bırakarak, suyunu keserek kan dökmeden kentler ele geçiriliyordu. Bursa’nın ele geçirilmesinde de “vire” denilen bu metot uygulanmış, aç ve susuz kalan halk, Tekfur’a karşı ayaklanmış ve şehir kan dökülmeden Osmanlılar’a teslim edilmişti. Bursa’yı kadın kılığına girmiş savaşçılar mı aldı? Kahramanlıklara aşina ve onların hikâyelerini dinlemekten mutluluk duyan halk, Bursa’nın ‘vire’ ile teslim alındığını içine sindirememiş olacak ki, fetihle ilgili birçok söylence ortaya çıkmıştır. Chalcondyles ve onu izleyen Hristiyan tarihçilerin çoğu Bursa’yı Osman Gazi’nin aldığını ve orada gömüldüğünü yazarlar. Bursa’nın alınışı ile ilgili ilginç de bir hikâye anlatılır: Bursa kuşatması sırasında bir hile yapılır. Bu hileye göre Sultanın öldüğü ve gömülmesi için Manastır isteğinin söylenerek, Sultanın Manastır’a gömülmesi için izin verilir. Buna göre cenazeyi 40 kişi taşıyacaktı. Tuzağa düşen keşişler, silah dolusu bir tabutun kaleye girmesine izin verir. Osman da kılık değiştirip bu kırk kişinin arasında kaleye girer. Bunlar hemen kapıları açıp kaleyi ele geçirecek kadar askerin içeriye girmesini sağlar. ”Bir başka söylenceye göre ise, Bursa tekfuru, korkudan cenazeyi getirecek olan kırk kişinin mutlak silahsız ve kadın olmalarını şart koşmuş. Kaleyi de işte bu kadın kılığındaki Türk savaşçılarının açıp fethettiği veya fethi kolaylaştırdığı rivayet edilir.

 

Not:Güzel Bursa'mızla ilgili eski resim, haber ve her türlü etkinliğe https://www.facebook.com/guzelbursam adresinden ulaşabilirsiniz…

Bir yorum yazın

Kayıtlı bir kullanıcıyı yorumunuza etiketlemek(mention) için yorumunuzun içerisine örnek @bursasporluyuz şeklinde kullanıcı adını yazabilirsiniz.

Başa dön tuşu