Bursa’da Spor Tarihi Aydınlanıyor

Büyükşehir belediyesi ile spor yazarı ismail kemal kemankaş'ın ortak çalışmasıyla hazırlanan osmanlı'dan günümüze bursa'da spor kitabının kamuoyuna tanıtımı yapıldı.

Bursa'nın spor alanındaki tarihi kimliğinin ortaya konulduğu "Osmanlı'dan Günümüze Bursa'da Spor" kitabı kent belgeliğindeki yerini aldı.

 

Büyükşehir Belediyesi ile Spor Yazarı İsmail Kemal Kemankaş tarafından hazırlanan ve 12 branşın yer aldığı kitap, Bursa'nın her alandaki spor tarihine ışık tutacak. Osmanlı dönemindeki ok atmadan, eskrime, biniciliğe, günümüzün en favori sporlarından futbol, basketbol ve voleybola kadar birçok branşın tarihi gelişimi Osmanlı'dan Günümüze Bursa'da Spor Tarihi kitabında yer alıyor.

 

Büyükşehir Belediyesi yayınevi gibi çalışıyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, geçtiğimiz hafta 6 kitabı, bu hafta da kentin spor tarihine ışık tutacak olan önemli bir eseri Bursa belgeliğine kazandırdıklarının altını çizdi. Büyükşehir Belediyesi'nin adeta bir yayınevi gibi Kültür Bakanlığı'nın bir birimi gibi kent kimliğine ait birçok eseri gün yüzüne çıkardığına dikkati çeken Başkan Altepe, kentin kimliği ile ilgili bu kadar çok bilgiye ulaşmanın ve bunları derleyerek önemli bir eser haline getirmenin zorluğuna değinerek, katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

 

Bursa'nın tarihe ve medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir kent olduğuna işaret eden Başkan Altepe, "Bu kenti yönetenler olarak bizler de medeniyetlere ait izleri birer birer ayağa kaldırıp canlı bir hale getiriyoruz. Çalışmalarımızla kent tarihi her yönden canlanırken, kent kültürü ile ilgili çarşılarımızda, mahallelerimizde, köylerimiz ve okullarımızda çalışmalarımız sürüyor" dedi.

 

Bursa'nın spor kimliği de gün yüzüne çıkıyor Bursa'nın aynı zamanda bir spor kenti olduğuna da dikkati çeken Başkan Altepe, sporun şehir hayatının önemli bir parçası olduğuna işaret etti. Spor aktivitelerinin tarihten bu yana devam ettiğini belirten Başkan Altepe, "Bu spor faaliyetleri birçok tarihi dönüm noktası olmuştur. Bu heyecan her zaman bizim de hayatımızda yer alıyor. Ata binmekten avlanmaya, ok atmaya, güreşe kadar tarih boyunca birçok spor kendiliğinde doğmuş ve yüzyıllar boyunca yaşamıştır. Her spor dalının tarihi ile ilgili bir çalışmayı da bu kitap ile Bursa belgeliğine kazandırmış olduk. Tüm branşların tarihi, kuruluşları, iz bırakan sporcuları ve yöneticileri bu eserle ölümsüzleştirilmiş oldu. Geçmiş yıllarda imkansızlıklarla kurulan spor kulüplerinin tarihi de yine bu eserde yer alıyor. Şehrimizin birçok önemli mekanı ve buralarda geçen spor aktiviteleri ile önemli şahsiyetler Osmanlı'dan Günümüze Bursa'da Spor kitabında ele alınıyor. Bu kitap bizi adeta geçmişe götürüyor. Yarım kalan, karakolda biten karşılaşmalar. Mahalle takımlarının heyecanlı maçları, tüm bunların her yönüyle ele alındığı muazzam bir eser ortaya çıktı" diye konuştu.

 

Dönem sonunda 100 spor tesisi

Kentteki spor yatırımlarından ve Büyükşehir Belediyespor'dan da söz eden Başkan Altepe, Bursa'da şu anda 80 spor tesisin inşaatının devam ettiğinin altını çizdi. 12 spor tesisinin tamamlandığını, bu dönem sonuna kadar 100 spor tesisini Bursalıların hizmetine açmayı planladıklarını dile getiren Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyespor bünyesinde ise 18 branşta 3 bin 500 lisanslı sporcunun Türkiye'de ve dünyada birçok platformda Bursa'yı temsil ettiğini, yakın zamanda bu sporcuların sayısının 5 bine ulaşacağını söyledi.

 

Bursa'nın spor tarihi bu kitapta toplandı

Kitabın hazırlanmasında Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışan Spor Yazarı İsmail Kemal Kemankaş ise bu eserin gerek Bursa için gerekse spor camiası için çok önemli olduğunu söyledi. Kitabın hazırlanması sürecinin oldukça zorlu geçtiğini dile getiren Kemakaş, yazılı belge bulmakta sıkıntı çektiklerini birçok branş ve dönemle ilgili bilgilerin sözlü olarak toplanabildiğini kaydetti. 320 sayfadan oluşan kitapta 12 spor branşının Bursa'daki tarihi gelişiminin ele alındığına dikkati çeken Kemankaş, Osmanlı döneminin yanı sıra 1930, 1940 ve 1960'lı yıllarda Bursa'da yapılan eskrim, bisiklet, kayak, dağcılık, atletizm gibi branşlarla günümüz sporları basketbol, voleybolun da tarihsel sürecinin bu kitapta yer aldığın söyledi.

 

Bursaspor Kurucu Yönetim Kurulu Üyelerinden Necati Akgün ise Bursa'da futbol dışındaki spor branşlarının da geliştirilmesi gerektiğini belirterek, gençlerin kötü alışkanlıklardan ancak spor faaliyetleri ile uzaklaştırılabileceğini kaydetti. Bursa ve spor camiası açısından kitabın büyük önem taşıdığını kaydeden Akgün, kitabın hazırlanmasından emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Konuşmaların ardından Osmanlı'dan Günümüze Bursa'da Spor kitabının hazırlanmasında katkı sağlayan kentin spor camiasına, efsane sporcularına, bu alanda emek harcamış tüm temsilcilerine Başkan Recep Altepe ve Spor Yazarı Kemankaş tarafından imzalı kitap hediye edildi.

 

Bursaspor'dan önce Bursa'ya ilk Türkiye Şampiyonluğu'nu 1954 – 1955 yıllarında yaşatan Acar İdmanyurdu futbol takımının efsane futbolcuları da kitap tanıtımında katılımcılara tarihe yolculuk yaptırırken, toplantıda Bursa Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Cemal Vardar, Oyak Renault Spor Kulübü Başkanı Alpay Şar ile Tofaş Spor Kulübü Başkanı Efe Aydan'ın yanı sıra hakemler, sporcular ve Bursaspor camiasından çok sayıda isim de hazır bulundu.

Bir yorum yazın

Kayıtlı bir kullanıcıyı yorumunuza etiketlemek(mention) için yorumunuzun içerisine örnek @bursasporluyuz şeklinde kullanıcı adını yazabilirsiniz.

Başa dön tuşu