Transfer politikası

Biz Bursaspor taraftarını transfer konusunda memnun etmek biraz zordur aslında, yapılan transferlerde nedense hep bir memnuniyetsizlik içerisindeyiz.  Ertuğrul hocanın genelde transferde hata yaptığını düşünürüz. Ertuğrul hoca Türkiye liginde başarılı transfer yapan ender hocalardan biri bence, bunun sebeplerinin birazdan size anlatacağım ondan önce Türkiye liginde yapılan transferler hakkında bir iki şey yazayım. Türkiye liginde hangi teknik adam kendi istediği futbolcuları transfer edebiliyor ki. Fatih Terim, Şenol Güneş ve bunlara Ertuğrul Sağlam da katarsak bu hocaların istediği oyuncular dışında hiçbir yönetim kendi başına transfer yapamaz. Peki, bu hocaların dışında kalanlar için aynı şeyi söylemek mümkün mü? Bu işler aslında Türkiye şu şekilde yürüyor nedense, yönetim kendi istediği ucuz ikinci sınıf topçuları dolduruyor takıma ve hiçbir hoca da karşı çıkmıyor buna, daha doğrusu çıkamıyor, zira Türkiye de hoca değiştirmek her şeyden daha kolay çözüm olarak görülüyor. Takımı başında daha bir maça çıkmadan istifa eden veya kovulan hocalar bile olmadı mı ligimizde, transfer yapabilmek için yayın havuzundan alınan paralar daha cebe girmeden ipotek ettirilmiyor mu? O yüzden Kaka, Robinho, Shevchenko, Ronaldinho, Kalou lar deneme antrenmanına çıkabiliyor sadece takımlarımızda ve mazeret üretilerek ( fiziği zayıf, ucuz, yaşı küçük) gönderiliyor ülkelerine gerisin geri.

Ne zaman transfer işini profesyonellere bırakırız o zaman ligimizin kalitesi artar. Burada profesyonel derken hoca anlamayın, yönetim içerisinde de olabilir bu profesyonel veya scout içerisinde de, Almanya örnek alınması gereken en iyi ülke bence transfer açısından. Hannover, Norveç liginden transfer ediyor birçok oyuncusunu son birkaç yıldır, (Ya Konan, Mohammed Abdellaoue, Mama Briam Diouf ) Hannover bu oyuncuları en az 2 yıl boyunca takip etmiş ve ondan sonra transfer etmiş, dikkat edilmesi gereken oyuncuyu takip eden teknik direktör değil Hannover in bizzat scoutlarının olması, kaldı ki Hannover teknik direktörünü değiştirse bile bu transferleri yapacaktır zira bu işi profesyonellere bırakmış durumda. Kagawa yı bundan 2 yıl önce hangimiz tanıyordu, Dortmund bu oyuncuyu gitti Japonya ikinci liginden bilmem ne takımından sadece yetiştirme bedeli olarak 350 bin Euro vererek kattı kadrosuna ve şu an değeri ortada, her zaman tutar mı bilinmez fakat elinizde bu işi profesyoneller yapıyorsa tutma ihtimali yüzde altmıştan fazladır. Ne zaman yayın havuzundan gelecek paraya güvenip milyon Euroları çöpe atmayıp kendi altyapımıza ve scout ekibimize yatırım yaparsak işte o zaman ligimizin kalitesini artırır ve izlemekten keyif alının bir lig haline getirebiliriz.

Şimdi dönelim Ertuğrul hocanın transfer politikasına, Beşiktaş ta hiçbir transferi Ertuğrul hoca yapmadı zira takımın başına geçtiğinde hiç kimse Sağlama güvenmiyordu, vizyon olarakta Ertuğrul hocanın yapılan transferler karşı çıkma gibi bir şansıda yoktu, transferleri Sinan Engin yürüttü, Higuani Sağlam mı istedi sizce, kaldı ki istese bile Sağlam döneminde alınan Sivok hala takımda banko, Zapo ya kim kötü futbolcu diye bilir? Gordon Schildnfeld kör diye yollandı şuan Euro 2012 katılan Hırvat milli takımının defansında banko oynuyor ve elemelerde de takımın banko oyuncusuydu, yine Holosko’yu Beşiktaş’a sağlam kazandırdı. Eduorda Cisse iyi bir oyuncuydu ve Beşiktaş tan sonra Fransa da neler yaptığını hepimiz duyduk. Başarısız olarak gördüğüm iki transferi var hocanın Beşiktaş ın başındayken biri Higuain diğeri ise Diatta o kadar transfer içerisinde olsun artık bir iki başarısız hamlesi. Gelelim Bursaspor a yapılan transferlere, hoca her fırsatta takım dengelerinde bahsetti bize transfer sezonunda, bizse hep yıldız oyuncu istedik ondan, diyeceksiniz ki Steinert ve Nunez e verilen parayla bir yıldız oyuncu alabilirdik doğru bende katılıyorum bu söyleme ama şu örnek unutulmamalı İnsua yı aldığımızda herkes havalarda uçuyordu Gs nın alamadığı adamı transfer ettik diye mutlu oluyorduk, sonuç koca bir hüsran, harcanan milyonlar ve iki sezon. Alınan yıldız oyuncuların nereden bileceksin kesin tutacağını, Batalla yıldız olarak mı alında veya Pinto ismi dolaştığında hangimiz memnunduk. Bangura adı ilk medyada geçtiğinde herkes bu adam kaçırılmamalı peşinde Liverpool ve M.United varmış alalım demedik mi? N’diaye nin kötü transfer olduğunu iddia eden var mıdır aramızda ya da Basser i şu anda ligde hangi takım kadrosunda istemez. Yapılan bir hata varsa oda Tagoe dir bence, onunda her daim alıcısı çıkacaktır bu yaz döneminde, Svensson geldiğinde hepimiz memnun değil miydik, gazetelerde manşet olmadı mı M.United in takip ettiği adamı elinden kaptık diye. Sonuçta ligdeki birçok teknik adamdan daha iyidir Ertuğrul Sağlam transfer konusunda, unutulmasın bu takıma hangi şartta hangi adamlar gelip tonlarca parayla ülkelerine geri döndüler (Tadeu, Gomes, Zuniga, Gutierrez v.s). Sağlam son açıklamasında üç önemli isim diye söyledi yapılacak transferleri, çıtayı yüksek tutmayın derim arkadaşlarım, takım dengesi her şeyden önce gelir Sağlamın transfer hamlelerinde o yüzden alınacak oyuncular yıldız değil yıldız potansiyeline sahip oyuncular olmalı bence.

 

Doğan Soytürk

 

Bir yorum yazın

Lütfen bir isim/rumuz ve yorum yazın.

Kayıtlı bir kullanıcıyı yorumunuza etiketlemek(mention) için yorumunuzun içerisine örnek @bursasporluyuz şeklinde kullanıcı adını yazabilirsiniz.

Başa dön tuşu