Bursaspor’un günahı neydi?

Talimatlara göre Bursaspor'a -3 puan cezası verilirken iş İstanbul takımlarına gelince talimat değiştirildi.

Yeni Dönem Gazetesi Köşe Yazarı Ali Şahin‘in bugünkü yazısıdır.

Daha yapamadan bozmaya alışmış bir millet olarak yine birilerinin isteği ile yanlış yaptık.

Gelecek sezondan itibaren uygulanacak Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play Talimatı değiştirildi.

Daha doğrusu ilk sezon için esnetildi. Hem de yüzde 10 oranında.

TFF, eylül ayında açıkladığı kulüp harcama limitleri üzerinden kulüplere yüzde 30 sapma imkânı tanımıştı. Kulüplerin bazıları ölçtü, biçti maliyetli isimleri elden çıkardı hesabı kılı kılına nasıl tutturabileceklerinin hesabını yaptı.

Trabzonspor mesela neler çekti Avrupa’ya gidebilmek için.

Gelecek sezonun yapılanmasına ayrılacak bütçe için hazırlıklar başlamıştı.

Hatta Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi‘nin daha birkaç hafta önce yaptığı açıklama vardı.

“Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play Talimatı nedeniyle bu sezon UEFA organizasyonlarına gidemeyebiliriz” dedi.

Şimdi gidebilirler belki!

***

Önceki gün ne hikmetse TFF bir açıklama yayınladı ve Yönetim Kurulu‘nun Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play Talimatı’nın “Kulüplerin Takım Harcama Limitlerinin Hesaplanması” başlıklı EK-XII’sinin E bölümünde değişiklik yaptığını duyurdu.

2019-2020 sezonu için kabul edilebilir sapma tutarının %30’dan %40’a yükseltilmesine hükmetti.

Ayrıca borcunu yapılandıranlar ile ilgili de küçük bir değişiklik yapıldı.

G bölümüne 5. madde eklenerek finansal borçlarını sona erdiren ya da yapılandıran kulüpler veya finansal giderlerini azaltan kulüpler için takım harcama limiti artırımı usulünün ayrıca belirlenmesine karar verildi.

Aralık başına kadar Süper Lig‘de mücadele eden ekiplerden sadece 5’i borcunu yapılandırdı.

Galatasaray, Trabzonspor, Beşiktaş, Konyaspor ve Kayserispor.

Fenerbahçe de görüşmelerini sürdürüyor.

***

Kayseri ve Konya gibi kulüpler için bu yüzde 10’luk sapma artışı 8-10 milyon TL bandında olacağından aslında onlar için çok da bir anlam taşımıyor.

Ama yüzde 10’luk fark Galatasaray’da 36,8 milyon TL, Beşiktaş’ta 25,6 milyon TL, Fenerbahçe’de ise 20 milyon TL fazladan sapma anlamı taşıyor. 

Bir de G bölümüne eklenen maddeler ile takımların harcama limitlerinin de güncellenmesi söz konusu. Yani bu rakamlar da fazlasıyla artacak.

Başka bir deyişle herkese gibi görünen ama aslında FFP‘de uyamayacak devler için bazı değişiklikler yapıldı.

Bu değişiklikle her kulüp sapma hakkını sonuna kadar kullanırsa; yüzde 10 fark sebebiyle Türk futbolu ilk başta planlanana göre fazladan 210 milyon TL dolayında ödeme yapacak.

***

Bu işten Trabzonspor, Çaykur Rizespor, Medipol Başakşehir, Kasımpaşa gibi borcuna sadık kulüpler zararlı çıktı.

Hani onların hakkı korunacak ve mali yapısı düzgün olan takımlar el üstünde tutulacaktı?

TFF kendi koyduğu kuralları daha yürürlüğe sokmadan amaçlarının aksine hizmet edecek şekilde değiştirerek tarihe geçen bir işe imza attı.

10 Yorum Onay bekleyen yorum yok

  1. Her zamanki gibi ligi 3 takıma göre düzenleme çalışması. Diğerlerinden ses çıkar mı bu duruma çıkmaz. Onun içinde bu düzen hep böyle devam eder. 3 takıma göre her şey ayarlanır. Diğer takımlarda figüran olarak devam eder.

    30
    1
    1. @dr.timso yorumuna yanıt olarak

      Bu olayın Bursaspor veya herhengi bi klup ile alakası yok Bu olay fenerin şike olayında küme düşme olayında düşmesin diyen kişiliksiz kluplerle alakası var o günden sonra fedarasyon baktıki 3üzlere bisey olmasın diye ağlıyanlar var her zaman her şartta 3üzleri koruyacak

      11
      1
      1. @tmsh16 yorumuna yanıt olarak

        İşin en komik tarafı da adamlar yaptıkları şikenin üzerine şimdi utanmadan kumpas, bize oynanan oyunlar deyip üste çıkıyor. Haklarının yendiğini iddia ediyor. Yüzsüzlükte sınır tanımıyorlar. Tabi yüzü veren diğer kulüpler.

        12
  2. Mesut başkan BURSASPOR kulübü başkanı olarak derhal lobimi olur başka birşey mi olur hemen bizden alınan üç puanın iadesi için girişimlere başlayın .Ucuzlerin büyük cezalar alacağını gören TFF 360 derece kivirdiysa sende hakkını sonuna kadar ara .Bu senin namus meselen olsun

    17
  3. Bursaspor un günahı sadece Bursaspor olmak.
    Bursa nın adını duydular mı abdestleri bozuluyor.
    Canavar görmüş gibi oluyorlar.
    Kim bunlar.
    Kocakoyluler.

  4. Ne konuşursak bence boş
    Bizim ne federasyon da gücümüz var, ne de kendi içimizde birlik var. Baksanıza küme düştük tribünler bile boş kaldı. İş adamlarımız, belediyemiz, esnafımız hepsi tırt. Yahu Bursa da, Beşiktaş daha çok destekleniyor ötesi var mı? Şampiyon olduğumuz yıl, BJK liler ve diğer takım taraftarı bile Bursaspor taraftarı oldu birden. Yazık ki paralar da böyle yendi. Biz kendimiz ediyor, buluyoruz. Kendi içimizde Birliği sağlayamıyorken İstanbul’a laf etmek tuhaf geliyor bana.

    1
    1

Bir yorum yazın

Lütfen bir isim/rumuz ve yorum yazın.

Kayıtlı bir kullanıcıyı yorumunuza etiketlemek(mention) için yorumunuzun içerisine örnek @bursasporluyuz şeklinde kullanıcı adını yazabilirsiniz.

Başa dön tuşu