Gider 260 gelir 120 Milyon TL

Olay Medya Spor Yaarı Cevdet Altınel'in bugünkü köşe yazısıdır.

Türk futbolundaki savurganlığa son örnek Burak Yılmaz… Peki Bursaspor’da durum ne?

 Süper Lig’de futbolcular için ödenen vergi miktarı oranı şu an ne, 2019-2020 sezonunda ne olacak? Yeşil beyazlı kulübün takım maliyeti indi mi, çıktı mı? Başkan Ali Ay’ın yabancı kuralıyla ilgili görüşü nasıl? Hepsi burada…

Kulüpler, borç batağından kurtulamıyor. Kurdaki son artışlarla birlikte yük 2-3 kat daha arttı. Takımlar oyunculara öyle böyle paralar vermiyor. Trabzonspor, Burak Yılmaz ile yaptığı sözleşmeyi kamuoyu ile paylaştı. Rakamlara şaşırdık mı? Şaşırmadık… Milli takım teknik direktöründen tutun da, futbolculara, menajerlere kadar Süper Lig’de verilen rakamlar inanılmaz. Bir de kazanılan başarılara bakın… Son örnek Burak Yılmaz’ın sözleşmesi şöyle;

Profesyonel futbolcu Burak Yılmaz’ın transferi için Beijing Guoan kulübüyle 3,5 milyon Euro bonservis bedeli ve 2 milyon Euro bonus (Futbolcunun 10 ve üzeri gol atması halinde 300 bin Euro, Futbolcunun resmi müsabakaların % 50’sinde forma giymesi halinde 200 bin Euro, Avrupa Kupalarına katılım halinde 1.5 milyon Euro) karşılığında anlaşmaya varılmıştır. Futbolcunun menajerlik ücreti olarak da 1 milyon 50 bin Euro belirlenmiştir. (Bonuslar hariç olmak üzere menajerlik ücretiyle birlikte transfer maliyeti: 34 milyon TL.) Burak Yılmaz’la ise 6 Ağustos 2017 tarihinde yıllık 3 milyon 550 bin Euro garanti ücret ve kadroda olup olmamasına bakılmaksızın kazanılan her 1 puan başına 12 bin 500 Euro karşılığında 3 yıllık sözleşme imzalanmıştır. (Üç yıllık maliyeti bonuslar hariç: 80 milyon TL)

VERGİLERİ KİM ÖDEMELİ?

Menajere bak adam sanki oyuncuyu baştan yaratıyor… 1 milyon 50 bin Euro… Valla ülkenin ekonomisi ortada. Dünyada ender bulunan, yalnızca Türk topraklarında görülen oyuncularımız kemiksiz indiriyor!!! Menajerler aldıkların paranın gelir vergisini ne kadar ödüyor? Bu da ayrı bir soru. Ülkemizde oyuncuların verdiği vergi miktarı yüzde 17. Bu vergiyi de kulüpler ödüyor. Futbolcular kemiksiz rakamla pazarlık masasına oturuyor sizin anlayacağınız. Maliye Bakanlığı’nın bir çalışması var. Bu verginin 2019-2020 yılında yüzde 35’e çıkarılması öngörülüyor. Bu da kulüplerin vergi giderlerinin 2 katına çıkması anlamına geliyor. Bu sistemin değişmesi için de kulüplerin bir mutabakata varması lazım. Siz istediğiniz kadar, “Biz niye o kadar vergiler veriyoruz madem?” deyin, bu sektörde işler böyle gelmiş böyle gidiyor…

Bursaspor’da durum ne?

Bu rakamları görünce Bursaspor’da durum ne? O soruyu da Başkan Ali Ay’ a yöneltim. Verdiği rakamlar şöyle;

Bursaspor’un bu sezon için teknik heyet, oyuncu ve menajerler için harcadığı toplam rakam 14,5 milyon Euro.

Bursaspor’un bu sezonki toplam gideri 260 milyon TL olarak öngörülüyor. Bu rakamın içinde oyuncu, teknik heyet, menajerlik ücretleri, bankalara kredi geri ödemeleri, vergi yapılandırması, personel ve altyapı giderleri var.

Gelir olan beklenen rakam ise 120 milyon TL…

Her şey güzel olacak

Rakamlar böyle ama Başkan Ay, geleceğe umutla bakıyor. “Göreksiniz her şey çok daha iyi olacak” diyen Ay, şunları söyledi: “Evet ekonomik olarak sıkıntılarımız var. Onu aşmak için de uğraşıyoruz. Stat isim hakkı için 12 firma ile görüştük ama bir sonuç alamadık. Biz çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bizi umutlandıran takımın durumu. İlk 4 haftada gerçekten oyuncularımız iyi bir futbol ortaya koydular. Eksiklerimiz vardı. Yaptığımız transferlerle kadromuzu güçlendirdik. Sakat oyuncularımızın (Badji, Shehu) iyileşmesi ile birlikte çok daha güçleneceğiz. Artık sıra galibiyetlerde. İnşallah bunu da önümüzdeki maçlarda hep birlikte göreceğiz” dedi.

6 yabancı oyuncu yeter

Altyapıdan gelen oyuncuların performansını da konuştuk Sayın başkanla. O da çok mutlu: “Samet Hocamızı takımın başına getirirken biz bunu hesaplayarak böyle bir karar verdik. O da sağ olsun gerek takıma oynattığı futbolla, gerekse genç oyuncularımıza verdiği şansla güvenimizi boşa çıkartmadı. Yalnız bizim değil Türk futbolunun geleceği altyapıda. Bana göre en fazla 6 yabancı oyuncu olmalı. Hatta ben Kulüpler Birliği toplantısında -altyapıdan yetişen 2 oyuncuyu ilk 11’de oynatma mecburiyeti getirelim- dedim ama önerim kabul görmedi. Oyuncu maaliyetleri ortada o yüzden en doğru yatırım gençlerimiz. Bizim bu konudaki yatırımlarımız artarak devam edecek.”

15 Yorum Onay bekleyen yorum yok

  1. Son 2.5 yıldır bu meblaglarla transferleri ben yapmadım.Tabiki tüm suç Ali ay in değil.Rahmetli yazıcıdan sonra gelen kimse borcu kucultmedi aksine büyüttü.Ancak geri kalan 2.5 sezonda büyük yanlış transferlere ben mi imza attım!? Burada Ali ayin ağlamaya sizlamaya gram hakkı yok.Saneyi,jovici,sercani,merteri vs yi ben mi aldım bu takıma? Yok gelir 120 binmiş yok gider 260 binmiş.Kayserispor ve Kasımpaşa senin bulduğun meblaglarin yarı fiyatına daha yüksek performanslı oyuncuları bulup getiriyor.Menajer oyuncağı olursan giderlerinde 260 bin olur.

    27
    6
    1. @Rasputin yorumuna yanıt olarak

      Ya arkadaș nasıl 120 miyon oluyormuș bu yılki gelir 9 milyon euraya satıș yapıyorsun 56 milyon 60 milyona kombine sattın Hani yayın geliri Hani reklam geliri sadece bodo 3 milyonluk sponsor luk anlașma sı yaptı. Kazanılan puanlardan gelen Para bu nasıl bir hesap enterasan vallahi,…???

  2. Adam gibi biri bu geliri istese iki katına çıkarabilir ! Böyle hatalı aptal aptal transferlerle parayı sokağa at ! Elindeki pırlanta değerindeki futbolcuları en düşük ayar altın fiyatına sat ! Yönetim olarak stad sanki başkasınınmış gibi,stad için hiçbir çalışma yapma,devlete veya belediyeye baskı kurup stadı bitittireme,3 senedir bir stad ismi bulama,stadın etrafındaki duvarları yıktıramadığın için Dükkanları kiraya vereme ! Bir galibiyetin 2.6 milyon tl. olduğu yerde,forma reklamını 3 milyona verdim diye sevin ! Bu ve buna benzer şeyler saymakla bitmez ! Bursasporun derdi gelir gider dengesizliği değil ! YÖNETİLEMEME ve hatta ÇOK BÜYÜK BİR ŞEKİLDE, BİLEREK VEYA BİLMEYEREK HATALI YÖNETİLME !!!!!

    13
    3
  3. Birisi gidip dolar kurunu 3,36 tl de sabitleyip, Bein Grup ile 5 yıllık anlaşma imzalayıp, bugun 6 tl yıl fakat sonu beklentisi 7 ile 8 tl arasında olan dolar kuru baz alındığında klupleri ağır ekonomik zarara uğratan ve daha sonra klupler birliği başkanlığından istifa eden sayın Göksel Gümüşdağ’a demelidir ki ; bravo büyük başkan , çok kral sözleşme imzalamışsın . Adamı eleştiren bir kişi yok tv lerde . bugun galibiyet primi 2,6 milyon tl eğer dolar kurunu sezon ortalamasında 6,5 tl filan kabul edecek olsaydık maç başı galibiyet primi 5 milyon tl olacaktı . klupler kur farkından etkileniyorsa ise sebebi göksel beyin sabit kurdan imzaladığı sözleşme yüzünden . 1 şampiyonluk için 772 bin dolar , lige katılım için 8,460 milyon dolar , bir tık rahat bir sezon geçirip ligi 60 puanla 5. sırada bitirebilem bir bursaspor için 100 milyon tl galibiyet primi , 60 milyon lige katılım ve şampiyonluk geliri , 5. sırada bitirmesinden dolayı 17 milyon tl başarı primi olmak üzere sadece ligden 177 milyon tl , iddia ve spor toto gelirleri ile , kombine ve bilet satışı , reklam ve sponsorluk gelirleri ile birlikte 240-250 milyon tl ile çok çok rahat kendi çarkını döndürebilir durumda olurdu . böylelikle bu yıl satışı yapılan futbolculardan ve dünya kupasından gelen 9 milyon euroya yakın para ile (60 milyon tl) klubun onümüzdeki yıllarda olan fazili banka borçlarından birini kapatabilirdik . Teşekkürler göksel bey , süper sözleşme . Klupler batıyor , Bein kazandı .

    13
    1
    1. @Emre CAN yorumuna yanıt olarak

      Emre can goksel gümüşdağ emine erdoğanın yegeni ile evli. Yani arka taraf cok sağlam bi kisi elestiremez hemen asagi indirirler. Basaksehir adebayora ardaya nasil 4 5 milyon euro veriyo. sence gelir nerden. O yuzden herkes hayatindan memnun olmak zorunda. Bir tek aziz yildirim cok soylendi onuda sallamadılar.

      6
      2
  4. Ulan bu vergi muhabbeti çok canımı sıktı . Ne demek kulüpler ödüyo . Bu ne lan . Adam gibi kanun çıkarın . Adam gibi ödesin topçular vergisini. Resmen bunların gözünde Türkiye nin mali deniz yemeyen keriz hesabı . Canım sıkıldı bak yaa

    5
    1
  5. TOPLUM olarak doğru ve haklı HAK ARAMA NEDİR BİLMELİYİZ.ŞEFFAFLIK HER KURUM için şarttır.Tabii bunu derken mahremiyet,kurumun sırları olanlar hariç.

    KÖTÜ YÖNETİLİYORUZ dediğimde bazı dostlar yanlış algılayıp eleştiriyor ve eleştirirler.Takılmam bunlara amma yerli oyuncuya döviz üzerinden para vermek,altyapı için çabalamak yerine kalite,katkısı belirsiz yabancıya oluk oluk dövizi heba etmek akıl işi olamaz.
    BİR MUSİBET BİN NASİHATTEN EVLADIR.,demiş atalarımız.İnşaallah bu yaşanılanlardan ciddi ve ibretlik dersler almışlardır idarecilerimiz ve ona göre işlerini yaparlar.

    2
    1
  6. Köristanın Bursaspor verdiği zararı hiç kimse vermemiştir..bu borçlar hep koristan döneminin verdiği yaralardır..bölükbaşıda ali ayda ..bu borcun altında kalmıştır ..bölük başı döneminde satılan futbolcudan gelen paralarda bir şekilde buhar olmuş .gereksiz ödemelerle para çarçur edilmiş ..maalesef şampiyonluktan sonra bu kulüp bir arpa boyu yol alamadı ..yazık diyorum..35 bin taraftarın bu kulübü kalkındırması çok zordur

    1
    3
  7. Bu işin çıkış yolu bellidir arkadaş;
    Biz bu şehrin vatandaşı olarak aylık 2 BİN TL bedele çalışıp,
    Bursasporuma da katkı vermeye çalışırken kimse benden borçlarını da
    Kapatmamı beklemesin, madem altyapı fabrikan var, gençleri koy A TAKIMA
    Türk oyuncularla kesinlikle TL KURU üzerinden anlaşma yap,
    Dışardan aldığın yabancı ile total de 800-900 BİN ERUO MALİYET oluyor ise;
    yarısını maaş+ kalanını da maç başı prim sistemi şeklinde ödersin,
    Kadrona kattığın tüm topçulara verginizi kendiniz ödeyin deyip,
    Menajerlik ücreti maksimum %5 seviyesinde olmalı, bu takıma 6-8 arası
    Yabancı oyuncu ile 6-8 arası Türk oyuncu alırsın, kalanı da alt yapından
    gelir bu kadar basit, ekonomik kontrol sende olur, burada problem
    Ekonomiyi bilen Uzman bir Mali Danışmanın bulunmaması

    1. @Rasputin yorumuna yanıt olarak

      Burada yapmış olduğun Ali ay guzellemeleri sadece ona olan tepkiyi büyütüyor.Buyuk ihtimalle aklını Ali ay dan alan birisin Sana tavsiye.Mevcut konjukturde Ali ay ile ilgili yapacağın her güzelleme Bursaspor a zarar verecek.Bence tepki toplama.Baska bir seçenekte tabiki polemik yaratmayı isteyen Bursasporluyuz.org site yöneticilerinden birisi olman.Bu şekilde tık sayısını arttiriyorsunuz gibi de geliyor.

  8. Kimsin lan sen hadsiz şampiyon başkana dil uzatıyorsun neymiş şampiyonluk tan gelen parayı çar çur etmiş helali hoş olsun be ulan hayatımızda belkide bir daha göremeyeceğimiz şampiyonluğu yaşattılar bize be tertemiz şampiyon İbrahim yazıcı adam gibi adam Ertuğrul saglam bizim gönlümüze girdiler kolay kolay da çıkmazlar ordan senin gibi içimize sızan bizans soysuzlarıda anca bizi karıştıtmak için mikserlik yaparsınız

Bir yorum yazın

Lütfen bir isim/rumuz ve yorum yazın.

Kayıtlı bir kullanıcıyı yorumunuza etiketlemek(mention) için yorumunuzun içerisine örnek @bursasporluyuz şeklinde kullanıcı adını yazabilirsiniz.

Başa dön tuşu