Bursastore ve Profesyonellik..
BURSASTORE Bursastore’dan sorumlu profesyonel kulüp çalışanı Osman Akın, twitter hesabından özellikle forma satışları ile ilgili ‘Taraftara sitemli olduğunu’ ifade edince, ben de bu yazıyı yazma gereği duydum. Zira eski bir tekstilci ve mağaza sahibi olarak ve de tribün tecrübeme dayanarak bu konuda bir iki kelam edebileceğimi düşünüyorum. Öncelikle Bursastore mağazalarında doğru bir uygulama var. O da Bursasporlu ve tribünden gelmiş insanların görevlendirilmesi. Bu çok doğru; çünkü bu tip insanlar orayı daha çok sahiplenir. Gözü gibi korur. Bu kapsam dışında olan bazı elemanların özellikle müşterilerle ilgilenme konusunda yetersiz ve açıkçası suratsız oldukları konusunda şikayetler alıyorum. Benim de bizzat tespitlerim var. Neyse bu elemanlar zamanla elenecektir mutlaka. Store’lar ile ilgili başka tatsız duyumlara ise araştırmalarım sona erdikten sonra değineceğim. Gelelim Store’ların neden randımanlı çalışmadığına ve bu konuda meler yapılabileceğine. Madde madde yazalım kolay anlaşılsın
1- ÜRÜN KALİTESİ…Yıllardır dile getirilen ama bir türlü tam anlamıyla düzeltilemeyen ‘Ürün kalitesi’ sorunu… Mesela şampiyonluğun ertesi günü aldığım 10 parça giyeceğin o yaz sonundaki halini ben biliyorum. Bu dönem bu konuda biraz daha gelişme kaydedildiği söylenebilir; ama daha iyi olmalı.
2-YÜKSEK FİYATLAR… Bu işin başındaki insanlar ürün fiyatı belirlerken 3 İstanbul takımını baz alıyorlar ve tam da burada yanılıyorlar. Bursa’daki gelir seviyesi ve Bursastore müşterisi olan taraftarın profili İstanbul’dan çok daha farklı. Bu fiyatları belirleyen yöneticiler veya profesyoneller ekonomik anlamda rahat olduklarından bu fiyatların fazlalığını algılayamıyorlar ve normal olduğunu düşünüyorlar. Ancak kesinlikle normal değil! Dünyaca ünlü bir markanın tişörtünün hemen hemen aynısını o mağaza ile aynı fiyata satmak hiç de doğru bir satış stratejisi değil. Forma fiyatlarında markanın payı yüksek olduğu için belki daha düşük satılamayabilir; ancak diğer ürünler uygun fiyatlı olmaz ise satışlar bu seviyeyi geçemez.
3-ÜRÜN ÇEŞİTİ AZLIĞI… Bu şampiyonluktan sonra da böyleydi. Özellikle ticarette “Koşan Mal” olarak adlandırılan ‘çok satan’ ürünlerin ( Forma,tişört,mont,atkı,sivit,şapka) gibi modeller çok daha güzel ve çeşitleri de fazla olmalı. Ayrıca Yeşil- Beyaz gibi harika renklere sahip olmamıza rağmen bu gri-kırmızı ve mavi sevdasını da anlayamıyorum. Arada tek tük olabilir ama şu an bu durum çok abartılmış durumda. Ayrıca ürünlerin mevsim başında Store’lara getirilmesi konusunda da sıkıntı var.
4-MÜŞTERİYE ULAŞMA…Müşterinin sürekli gözü önünde olmak gerekir. AVM’lerde mağaza açmak masraflı geliyorsa, buralardaki büyük mağaza zincirlerinde Corner’lar açılmalı. Çünkü böyle yerlerde müthiş bir sirkülasyon var. İnsanların store’lara gelmesini oturup beklemektense, yüzbinlerce kişinin gezdiği AVM’lerde müşterinin ayağına gitmek satışları artıracaktır.
5-ÜRÜN FİRMASI… Mevcut forma yapan firmanın ürün kalitesi de ürün modelleri de çok çarpıcı değil. Bunu bir müşteri olarak rahatlıkla söyleyebilirim. Taraftarlarla yaptığım konuşmalarda da bunu görebiliyorum Bu firma ile sözleşme yenilememek gerektiğini düşünüyorum. Önerim ise Adidas veya Nıke firmaları. Bu markaların formaları belki biraz daha pahalı olabilir; ancak dizaynları gerçekten şu anki firmadan çok daha iyi.
6-ONLINE SATIŞ…Online satış konusunda da yenilikler yapılmalı. Bursaspor’un ürünlerine Şehir ve yurt dışından da çok fazla talep var. Bu müşteri kitlesine de mümkün olan en sorunsuz şekilde ulaşmak gerekiyor.
7-TEKSAS ÜRÜNLERİ… Bir Bursaspor markası haline gelen ‘Teksas’ ile ilgili ürünlerin de daha fazla tasarlanması. Özellikle yukarıda yazdığım çok satan mal kategorilerinde bu marka ürünlere büyük ilgi olacaktır. 8-SATILAMAYAN ÜRÜNLER… Ürün siparişi verilirken abartılı sayılardan kaçınılması gerekiyor. Özellikle önceki yönetim döneminde satmayacak ürünlerin yüksek sayıda sipariş edilmesiyle, lojistik depoda yüzlerce ürünün kaldığını biliyorum. Bu nedenle her ürün minimum sayıyla sipariş edilmeli, satışı yüksek olanların da devamı ilave edilmelidir.
9- PROFESYONEL Geçmişte yapılan en büyük hatalardan biri ‘ürünlerin yüksek fiyata satın alınması idi. Bu kulübe düşük kar,taraftara da yüksek fiyat olarak yansıdı. Ticarette malı alırken kazanma kuralı vardır. İşte bu konularda uzman ve belki de ‘diğer kulüplerde başarı kazanmış’ “Gerçek bir profesyoneli” göreve getirebilmek gerekiyor. İşte benim dile getirdiğim, aslında tüm taraftarın bu önerileri dikkate alınırsa, Bursastore’un kulübe katkısının ne seviyelere çıkabileceğini herkes görecektir. Bursa 3 milyonluk bir şehir. Böyle bir müşteri kitlesine sahip olan Bursastore gibi bir gelir kaleminin zarar etmesi, ya beceriksizlikten kaynaklanır ya da sorumluların işlerini gereği gibi yapmamasından! Bu görüşü doğrulayan başka bir örnek vermek istiyorum. Bakın Büyükşehir Belediyesi, Bursaspor’a 47 dönümlük Havuzlupark’ı tahsis etti. Kentin en değerli yerinde 47 dönümlük bir yer var ve kesinlikle gerektiği gibi kullanılamıyor ve elden çıkarılmaya çalışılıyor ! Geçmiş veya şu anki yönetimden kaç yönetici Havuzlupark’a gidip “Burada ne yapabiliriz” diye kafa yordu acaba ? Ben söyleyeyim. Ziyarete bile giden yönetici yok ! Havuzlupark gibi bir yer kendi şahıslarına tahsis edilseydi eminim kazma kürek giderler kendileri bizzat orayı adam etmek için çalışırlardı ! İşte kulübün en büyük sorunu bu.. Kulübün işlerine kendi iş alanlarındaki hassasiyeti gösteremiyorlar maalesef ! Ben kendi adıma Bursastore konusundaki tespitlerimi yapıcı bir şekilde ifade etmeye çalıştım. Çözüm önerilerimi de dile getirdim. Bundan sonrası yönetim ve bu işin sorumlusu Sayın Osman Akın’a kalmış.
Tarık ÇAPÇI