Bursasporumuz 53 yaşında
Türkiye’de kurulan 1.Futbol Ligi beşinci yılını tamamlamış, sıra bu güzel organizasyonu Anadolu’ya yaymaya gelmişti. Dönemin Futbol Federasyonu Başkanı Orhan Şeref Apak, 1.Lig’den düşen İstanbul, Ankara ve İzmir takımlarının yanı sıra, diğer büyük illerin ekiplerinden oluşan yeni bir lig hayal ediyordu.
Orhan Şeref Apak, bu amaçla ilgili olarak öncelikle Bursa ve Mersin kentine giderek amatör spor kulüp başkanları ve kenttin önde gelenleri ile görüştü.
Bursa’da ilk öneriyi Merinos’a götüren, buna karşın ret cevabı alan Apak’ın temasları olumlu geçerken, maddi güçlük içindeki amatör kulüplerin birleşmesi fikri ortaya atıldı. Profesyonellik için gerekli olan teminat böyle bulunabilirdi.
Bursa Valisi Fahrettin Akkutlu, Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Mehmet Göral da bu konuda çok istekliydi. Bursaspor kurucu üyelerinden Necati Akgün’e göre, Akkutlu’nun arzusu ve Apak’ı davet etmesi üzerine birleşme ve profesyonellik hedefine yüründü.
Vali Fahrettin Akkutlu, gerçek bir sporseverdi. Vali Akkutlu, Bursa’dan sonra Trabzon’da görev yaptığı dönemde de Trabzonspor’un kuruluşuna ön ayak olmuştu.
Birleşme için ilk öneri Acar İdmanyurdu Kulübü’ne yapıldı. Kökü 1924’lere dayanan siyah beyaz renkli, Türkiye Şampiyonu ünvanlı, tüm kesimlerin ve özellikle Kapalıçarşı esnafının desteğini arkasında bulan Acar İdmanyurdu, bir dönem devletin temsilcisi kabul edilen sarı kırmızılı Akınspor, Muradiye semtinde yerleşmiş mübadele göçmenlerinin sahiplendiği kırmızı lacivert renklere sahip Çelikspor, Pınarbaşı semtinin yeşil beyaz formalı takımı Pınarspor ve genelde Bulgaristan göçmenlerinin desteğini bulan Ahmetpaşa mahallesinin gözbebeği sarı siyahlı İstiklalspor yönetimleri, birleşmeye imza koydu.
1 Haziran 1963 tarihli Hakimiyet Gazetesi’nin birinci sayfasında şöyle bir haber vardı:
“Profesyonel Bursaspor’un kurulması dün katileşti…”
Haberin altındaki uydu spotta yazılanlar o günün koşullarını açıkça ortaya koyuyordu:
“Beş kulüp 100 bin lira taahhütte bulundu. Bölge yardımcı olacak. Karar Futbol Federasyonu’na bildirildi…”
Bu açıklamaya karşın, 50 bin liralık teminat, yönetici Can Gengörü’nün çabaları ile ancak temin edilebildi. Birleşme toplantıları ve paranın temini için kurucu üyelerin aktardıkları farklı farklıydı.
Bursaspor’un renklerinin hangisi olacağı ise üzerinde en çok tartışılacak konu olarak görülüyordu. Çelikspor’un lokalinde yapılan toplantılara katılan Pınarspor’un kurucu başkanlığını yapmış olan isim Av.Şükrü Akmansoy bir soru sorar; “ Bursa denilince akla ilk ne gelir?”. Toplantıya katılanların verdiği ilk cevap Yeşil bitki örtüsü olur. Bu cevap üzerine Akmansoy “Dünya’ca ünlü Uludağımız’ın kar beyazı, yeşil ile birlikte kullanılamaz mı?” önerisi tüm üyelerce uygun görülür ve Bursaspor’un rengi, ovanın yeşili ve Uludağ’ın beyazı olarak karara bağlanır.
ARMA
Kulübün renkleri kararlaştırıldıktan sonra armanın ne olacağı tartışıldı. Yapılan toplantıların arından Alt kısımda kulübün isminin yazıldığı, Uludağ’ın resmedildiği orta kısmın hemen altında kuruluş yılı olan 1963 rakamı ve en üst bölümde de birleşen kulüplerin renkleri ile 5 adet yıldızdan oluşan bir arma ortaya çıktı.
Logoda yer alan yıldızlar soldan, sağa şu şekilde sıralandılar;
Siyah: Acar İdman Yurdu, Sarı: İstiklal, Yeşil: Pınarspor, Lacivert: Çelikspor, Kırmızı: Akınspor
İLK BAŞKAN SALİH KİRACIBAŞI
Çelikspor’un son başkanı olan Salih Kiracıbaşı kurucu üyelerin oylarıyla Bursaspor’un ilk başkanı oldu. Başkan seçilmesinde yaşının diğer kuruculardan büyük olması önemli bir etkendi.
KURUCU ÜYELER
Bursaspor’un kuruluş aşamasında yer alan 5 amatör kulübün yöneticileri, Bursaspor’un kurucu üyeleri olarak tarihe geçtiler.
İşte Kurucu Üyeler;
Mehmet Göral, Süreyya Öğünç, Recep Barışıcı, Can Gengörü, Cemal Dik, Faik Tinel, Tarık Sekban, Salih Kiracıbaşı, Hüseyin Canova, Ali Erdinç, Abdullah Uygur, Ertuğrul Yıldırır, Demir Akınöz, Erdoğan Akaltun, Feridun Evrenosoğlu, Hüseyin Kuşku, Fehmi Aktoptan, Hayri Terzioğlu, Hüseyin Saitoğlu, Hamdi Yalım, İsmail Buzcular, Lütfü Özmeriç, Nail Erok, Muhtar Tucaltan, Orhan Akkök, Mustafa Bulutlar, Necati Akgün, Osman Aktan, Selim Süter, Sabri Badır, Şükrü Orhanettin, Şevket Eygi , Şükrü Akmansoy, Fahrettin Akkutlu, Fethi Kesercioğlu, Kemal Katıklar, Enver Yet, Hüseyin Kurtoğlu
Bursaspor Kulübü 1 Haziran 1963 tarihinde resmen kuruldu. Kuruldu kurulmasına ancak şimdi elde 5 kulübün oyuncularından oluşan büyük bir kadro vardı. Bunun yanı sıra kulübün futbolculara yapacakları ödemeler ve transfer ücretleri için acil nakite ihtiyaç vardı. Bunun üzerine kurucuların 20 bin TL vererek başlattıkları yardım kampanyası birkaç gün içerisinde 25 bin TL’ye ulaşmıştı. Bursaspor’un ilk profesyonel oyuncuları Mesut Şen, Cengiz ve Orhan oldu. Takımın Teknik Direktörlüğü’ne ise Muhtar Tucaltan getirildi. Takımın ilk kaptanı ise Özhan Varlık oldu.