Belçika’da Bursaspor gecesi
Belçika’daki Bursasporlu Taraftarlar Derneği tarafından düzenlenen ‘ Türk Futbolu’nun Geleceği’ konulu konferans ilginç buluşmalara da vesile oldu.
Bursasporlu Taraftarlar Derneği Başkanı Bayram Şen ile eşi Sevim Orhan Şen’in öncülük ettiği panel, Brüksel RC Schaerbeek Futbol Kulübü Lokali’nde düzenlendi.
Brüksel Schaerbeek Belediye Başkan Yardımcısı Sait Köse’nin katılarak bir konuşma yaptığı panele,eski Bursaspor Kulübü eski Genel Menajeri Süha Sidal, Bursaspor taraftarı ve spor yazarı İbrahim Başol, eski Bursaspor futbolcusu Egemen Bayhan ve Belçika’da yetişen Teknik Direktör Fuat Çapa’nın katıldığı panele,sporseverler büyük ilgi gösterdiler.
HOŞ GELDİNİZ!
Panele ev sahipliği yapan Belçika Bursasporlu Taraftarlar Derneği Başkanı Bayram Şen,’ Belçika’da Bursaspor Bayrağı’nı taşımak ve Bursaspor’a sahip çıkmak bizim için çok önemli ve onur vesilesidir. Bursaspor şampiyon olduğu zaman Brüksel’de büyük bir coşku yaşadık,yaşattık.Ancak şampiyonluklar sürdürülebilinir olmalıdır. Bursaspor altyapısına önem vermek zorundadır. Bursa bu özelliğini kaybederse,taşıma su ile değirmen dönmez..Nereye kadar transfer yapacaksınız’diyerek, çalışmaları hakkında bilgi verdi.
TESİSLEŞMEK GEREK!
Panelin açılış konuşmasını yapan Brüksel Scaherbeek Belediye Başkanı Sait Köse,’ Belçika’da yaşayan Türkler, 1975’lerden sonra kendi futbol takımlarını kurdu. Ancak imkansızlıklar, saha bulunamaması büyük sorun idi. Brüksel’de yaşayan ve futbola gönül verenler,Brüksel dışındaki spor alanlarına her hafta sonrası taşınmak zorunda kalıyorlardı. Türk kökenli siyasilerin, siyaset içinde yer alması ile gençlerimize yeni spor imkanları sunuldu. Schaerbeek’te tesisleşmeye büyük önem verdik. Şimdi iki spor kulübümüzün başkanı Türk kökenli,birçok sporcuya, spor yapma imkanı verdik. Crossing çürümeye terk edilmişti. Bugün böyle bir tesisi gençliğe ve spora kazandırdık ve burada panel yapıyoruz. Az şey değildir. Belçika Türk gençliği için olduğu kadar,tüm gençler için spor alanlarını yeniledik.Herkes için spor yapma imkanları yarattık. Spora büyük yatırım yaptık’ diyerek, panele katılanları Schaerbeekte ağırlamaktan son derece memnun kaldığını söyledi.
Panele ev sahipliği yapan RC Schaerbeek Spor Kulübü Başaknı Mahir Demiral’da konuklarına ‘hoş geldin’diyerek, panelin hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.
‘BU ANLAYIŞ İLE TÜRK FUTBOLU BİR ADIM İLERİ GİTMEZ!’
Futbolun içinde birçok görevler üstlenen ve hala genç sporcuları keşfetmek için Avrupa’da ve başka ülkelerde çalışmalarda bulunan eski Bursaspor Kulübü eski Genel Menajeri Süha Sidal,’ Futbolun içinden gelen biri olarak söylüyorum.Çok sıkıntılar yaşayarak Kasımpaşa’yı bir yere getirdik ve tesisleştirdik. Ama bu kolay olmadı. Bugün Türkiye’de hala bir şeyler değil,birçok şeyler yanlış gidiyor! Bu anlayış ile Türk Futbolu bir adım ileri gitmez! Maalesef Türkiye’de günü kurtarmak için futbol kulüplerinde yeni sezona giriliyor.Plan yok,program yok,geleceği okuma yok, gençlere sahip çıkma yok, şimdide dışarıdan futbolcu transferi ile nereye kadar gidilir? Bakınız ders bile almıyoruz,bir zamanların futbolcu yetiştiren kentlerine ne oldu?
Kocaeli, Sakarya, Göztepe, Malatya.. ya isim değiştiriyorlar, ya da iflaslar ile debelenip duruyorlar.Şimdi buralara dev futbol sahaları yapılıyor.Ama yine alt yapı ,gençler ihmal ediliyor..Tesisleşme yok.Böyle bir durumda futbolcu yetiştirmek elbette hayal oluyor. Ayrıca 81 Milyonluk Türkiye’de eğitim içinde sporcu yetiştirme imkanı yok..’Eğitim mi,spor mu’ noktasında büyük çakışma var..Gençler spor yapamıyor..Eğitimsizlik buna engel oluyor.. Çocuğumu ok sporu için götürdüğüm spor kulübü ile okulu arasında kaldık..Ve bu sporu yapmaktan vazgeçtik.. Türk futbolu toptan ele almalı ve dizayn edilmelidir. Her şey yanlış..Bu yanlışlar içinden futbolcu yetiştirmek zor.. Avrupa’dan gelen gençlere sahip çıktık. Onların yetiştiği ortamları,ailelerini,ülkelerindeki anlayış önemsedik. Ama bizden sonra Allah kerim diyerek gurbetçi gençler ihmal edildi.’Biz yaptık, oldu-bitti’ mantığı ile bir yere varamayız! İşte üç büyükler ile yarışta olan Trabzon batma noktasında..Ulusal takımlarımızın durumu ortada! Şampiyonluğun başarı kıstası alındığı bir ülkede ileriye nasıl bakacaksınız? bakınız yetişen sporcularımız bile Avrupa’dan geri dönüyor? Neden acaba? Avrupa’daki Türkiye’de top koşturmak, Türkiye’deki Avrupa’da top koşturmak istiyor ama çelişkiler sonra başarısızlıklara neden oluyor’ diye konuşmasını sürdürdü ve soruları cevapladı.
‘FARKLILIK BÜYÜK’
Bursaspor alt yapısından Belçika’nın ünlü Standard Liege Futbol Takımı’na transfer olma hikayesini anlatan Egemen Bayhan,’ Standarlı yöneticiler ellerinde bir dosya ile geldiler.Benim birçok maçımı izlemişler. Sonra transfer gerçekleşti. Belçika’ya geldik.Bizim için bir aile evinde ikamet imkanı sağladılar. Dil öğrenmem,uyum A Takım için çalışmalar başladı. Elbette Türkiye ile Avrupa arasında büyük bir futbol anlayış farklılığı var. Türkiye mutlak başarı yakalamak istiyorsa, kendi özüne dönmeli ve kendi futbolcusunu yetiştirmeye bakmalı.Bakın bugün bir Altınordu adı geçiyor. Avrupa’ya dana fazla futbolcu göndermeliyiz. Gönderdiklerimizi de hazırlamalıyız. Türkiye özleyen bir fubolcunun, Avrupa’da başarılı olması mümkün değildir..işte Arda’nın dönüşündeki gerçekler burada yatıyor.. ‘diye konuştu..
‘BU YANLIŞLAR ÜZERİNE BİNA KURMAK ZORDUR!’
Belçika’da yetişen ve ilk olarak Kasımpaşa’da görev yaptıktan sonra çeşitli futbol takımlarında teknik direktörlük yapan Fuat Çapa,’ Türkiye’de farklı bir futbol mantalitesi var. Bu yapı ile Türk futbolu ileri taşınamaz ve altyapıdan da genç futbolcular zor yetiştirilir. Tesis yok, eğitimin katkısı yok. Yöneticiler hep şampiyonluk için takım kurarsa, bunu nereye kadar götürmek mümkün olur?
İşte Yılmaz Vural örneği..
Giresun’a bir giti, bir döndü..
Teknik Diröktürlerin geleceği yöneticilerin iki dudağı arasında bulunuyor..
Boluspor ile anlaştığımız zaman,üç yıllık bir periyotta takımı hazırlayacaktık. Bana ‘ligde kal yeter’ dediler..Ama çalışmalarımız ile üst sıralara yükseldik. Play-off’a kaldık. Göztepe yenilgisi ile anlayış değişti. Yollarımız ayrılmak zorunda kaldı.
Gençlerbirliği’nde görev yaptığım zaman Fenerbahçe ile maçımız var., Başkan İlhan Cavcav,liberoda kimi oynatacağımı sordu. Karar vermediğimi söyledim. Amacım Ahmet Çalık’ı bu mevkiide oynatmak.Ama başkana söylesem kesin oynattırmayacak..Sonunda baskılara dayanamadım,başkan beni yakaladı.’ Başkanım, bu mevkiide Amhet Çalık’ı oynatacağım. Bu çocuk bu maçın ,bu yükün altından çıkarsa, bir değer kazanacak Gençlerbirliği, sende büyük paralar kazanmış olacaksın..Bu fırsatı vermezsek bu genç adama,bu fırsatı bir daha yakalayamayız ve bu genç adama yazık olur’dedim ve risk alarak Ahmet Çalık’a görev verdim. Ne oldu? Türk futbolu genç bir adam kazandı.. Türkiye’de büyük yanlışlar var.Avrupa ile aramızdaki uçurumu görmek ve gelecek için planlar yapmak zorundayız. Tesisleşme, eğitim bu işin başı..Kaset izlemek, kopyacılık ile bir yere varılamaz.. Avrupa’da yetişen ve Türkiye’de top koşturan gençlerin de önce Avrupa’da kendilerini ispatlaması gerek..Türkiye’deki futbolcunun gözü Avrupa’da, Avrupa’dakinin Türkiye’de..Bu çarpık durumu değiştirmek gerek..’diyerek,Türkiye’deki yaşadıkları ile Avrupa’daki anlayışı karşılaştırdı..
Brüksel’in RC Schaerbeek Spor Kulübü’nde düzenlenen panel,çeşitli hediyelerin takdimi ve birlikte yemek yenmesi ve sohbet ile noktalandı..
Yusuf Cinal/Brüksel
Belçika da bile bizi konuşup tartışıyorlar. Biz burada birbirimizi yiyoruz. Arkadaş ne kıymetli koltukmuş. Bakın Avrupa da her neyi yönetiyorsa insanlar eğer başarısız olurlarsa istifa mekanizması nı kullanıp ceketler lerini alıp istifa ederler. Ya bizde çocuklar yanarak ölürler çocuklara tecavüz ederler ete süte benzine zam yaparlar. Takımlarını küme düşmemeye oynatırlar…Varmı istifa yok?? Çünkü koltuk çok tatlı. Orası Avrupa burası TÜRKİYE. Bu kadar basit.
bu saatten sonra ne faydası var bunları konuşmanın?? takım son sürat alt lige gidiyorken hele ?